Hat lépésre vagyunk egymástól - a Messengeren

Vágólapra másolva!
A Microsoft kutatói a Messenger üzenetküldő szolgáltatás felhasználóinak kapcsolatait elemezve arra jutottak, hogy az internetezők tényleg csak hat lépés távolságra vannak egymástól.
Vágólapra másolva!

A szoftvercég kutatói 30 milliárd üzenetet elemeztek, amelyeket világszerte 240 millió Messenger-felhasználó váltott egymással 2006 júniusában, és ennek alapján arra jutottak, hogy bármely két messengerezőt átlagosan 6,6 másikon keresztül össze lehet kötni egymással - adta hírül az AFP. A kutatás egyik vezetője, Eric Horvitz és Jure Leskovec szerint ezzel a világ összes akkori üzenetváltásának nagyjából a felét megvizsgálták, hangsúlyozva, hogy a felhasználók azonosítására alkalmas adatokat nem rögzítették, és nem nézték meg az üzenetek tartalmát sem.

Horvitz szerint a Messenger révén első ízben volt lehetőség egy világméretű közösségi hálózaton keresztül igazolni a "hat lépés távolság" (six degrees of separation) elméletét. A teória Stanley Milgram és Jeffrey Travers szociológusok nevéhez fűződik, akik 1969-ben végeztek egy kísérletet annak megállapítására, hogy két ismeretlen ember hány lépésben tudja elérni a másikat. A kutatók 300 nebraskai lakost kértek meg, hogy egy bostoni címre juttassanak el egy levelet, és a felmérés eredménye szerint ez átlagosan 6,2 lépésben keresztül sikerült nekik (már ha a levelek célba értek egyáltalán), az ismerőseik ismerősein keresztül.

Bár az elmélet tudományos hitelt nem nyert, azóta is sokakat foglalkoztat, és inspirált már játékot, filmet, irodalmi művet, és több közösségi oldalt is. A leghíresebb ezek közül a 2007-ben Kevin Bacon által elindított sixdegrees.org, amely azt próbálja bebizonyítani, hogy a Föld bármely lakosa hat lépésben összeköthető az amerikai színésszel. Horvitz és Leskovec különösen büszke arra, hogy az eredeti kísérlethez képest tízmilliószor nagyobb mintával igazolták az elméletet.