T-Mobile MDA IV - nagyon penge, pedig minden benne van

Vágólapra másolva!
Lehetőségem nyílt kipróbálni az új T-mobile MDA IV-et, ami valójában a HTC Touch Diamond közeli rokona. Az apróságba 3,2 megapixeles kamerát, HSDPA-t, GPS-t és egy teljesen új kezelőfelületet is tettek a mérnökök.
Vágólapra másolva!

A telefon kezelhetősége nagymértékben megváltozott a korábbi HTC Kaiser, vagy más néven a T-Mobile MDA Vario III-hoz képest. Az MDA IV-ből ugyanis eltűnt a QWERTY-billentyűzet, ami az MDA IV közeli rokonáé, a Compact IV (HTC Touch Pro) különlegessége lesz idén ősztől. Így a szövegbevitelhez, és általában az irányításhoz is a jobb oldalt található, mágneses tokban rejtőző stylusszal oldható meg. Az új TFT LCD hihetetlenül élesre és színekben gazdagra sikerült, köszönhetően a 640x480-as VGA-felbontásnak és a megjeleníthető 65 ezer színnek. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy nyári napfényben ez a megjelenítő is tökéletesen láthatatlan.

Forrás: [origo]
Az új TFT LCD hihetetlenül élesre és színekben gazdagra sikerült

Az új készülék sötét-grafitszürke színt kapott, némileg fényes burkolattal. Az új műanyagok jobb minőségűek, mint az előző Variók esetében, és a 11 milliméteres vastagság is ultramodern eszköz hatását kelti. Az új telefon eszméletlenül kicsi lett, ahhoz képest, hogy mennyi mindent zsúfoltak bele.

Az új kezelőfelület elsősorban azért készült, hogy a Windows Mobile 6.1 operációs rendszert alkalmazó telefon Start menüjének a gombját csak nagyon ritkán kelljen megnyomnunk. Az új felületet ugyanis látványos animációkkal és ikonokkal szerelték fel, melyek egyértelmű célja, hogy a korábbi menürendszert kiváltsák. Az új megoldással pusztán ujjaink segítségével azonnal elérhetjük a legfontosabb funkciókat, így a kedvenc partnereinket fotókkal, a fényképezővel készült alkotásokat, az időjárást, a webet vagy a levelezésünket. A megújult grafikus megjelenítőnek köszönhetőn igazán látványosra sikeredtek az animációk, különösen az időjárás-jelentés lett élethű, mikor mondjuk egy londoni vihart jelez előre a készülék.

Forrás: [origo]
A látványos animációk és ikonok egyértelmű célja, hogy a korábbi menürendszert kiváltsák

Azt is hozzá kell tenni, hogy Apple iPhone-hoz képest a TouchFlo 3D még gyerekcipőben jár. Az ujjainkkal sokat kell tréningezni, hogy valóban mindig az és akkor történjen, amikor azt mi szeretnénk. Amennyiben szöveget írnánk, a virtuális billentyűzet vagy a kézírásfelismerés marad használható opcióként. Előbbi lehetőséget kézzel történő használatához nem ajánlom, mert a virtuális klaviatúra egyes gombjai olyannyira kicsik, hogy állandóan félreüt az ember.

A telefon aktív használata során az egyik első funkció, a Gmail beállítása volt. Miután nagy nehezen sikerült bekonfigurálni az amúgy automatikusan letöltődő opciókat a Diamond rendre tette a dolgát, és óránként lekérte a bejövő üzeneteket, majd 5 Kbyte erejéig le is töltötte azokat. Az ellenben kissé idegesítő a windowsos telefonoknál, hogy ha az e-mail mérete nagyobb a megadott intervallumnál - és mi a teljes levélre vagyunk kíváncsi - akkor újra meg kell nyomnunk a Küldés/Fogadás gombot az újabb csatlakozáshoz. Ennek ellenére a csatolmányokkal és a levelekben szereplő linkekkel nem volt gond. Az új kezelőfelületen bejövő e-mailek (azok első pár sora) egy animált, nyitott borítékból bújnak elő - ám ebben az esetben a magyar hosszú mássalhangzók helyett csak szóközöket látunk.

A telefon böngészője hatalmasat fejlődött: az elforgatható kijelzőnek köszönhetőn most már érdemes teljes terjedelmében megjeleníteni a weboldalakat. A legújabb Opera Mini mobil-webböngészőhöz hasonlóan a telefon villámgyorsan letölti az adatokat, teljes terjedelmében megjeleníteni a képeket és a szövegeket, nincs se torzítás, se a szabványoktól elrugaszkodott megjelenítés. A weboldalon belül rábökhetünk az éppen kinagyítani kívánt részre, és szinte azonnal, tökéletes minőségben jelennek meg a tű éles képet és a szövegek. Azt ellenben meg kell szokni, hogy mikor nagyítsuk az adott felület, és mikor kattintsunk rá egy konkrét linkre. Az biztos, hogy a 7,2 Mbit/sec-es HSDPA-nak köszönhetően, a korábbiakhoz képest nagyságrendileg gyorsabban töltődnek le az információk a telefonra, de maga a letöltött adat megjelenítése is rendkívül gyors lett. A kézzel görgethető weboldalak helyes használatához viszont nem árt a stylus, mivel a linkeket a nélkül lehetetlen pontosan eltalálni.

Forrás: [origo]
Most már érdemes teljes terjedelmében megjeleníteni a weboldalakat

A telefont természetesen modemként is lehet használni, a laptopom simán felismerte az előre telepített ActiveSync szoftvernek köszönhetően, és 4-5 Mbit/sec-os sebességgel tudtam adatot letölteni Budapest belvárosában. A kapcsolat mindig stabil volt, nem kellett egyszer sem újra csatlakoznom. A beépített GPS-t csak körülményesen lehet igénybe venni, ugyanis külső memóriakártya bővítési lehetőség nincs a Diamonban a navigációs szoftver telepítéséhez - a 4 GB belső memória ellenben tökéletesen elegendő arra, hogy fényképeket és zenéket tároljunk el rajta.

A 900 mAh-ás akkumulátor igen csekély teljesítményre képes - cserében elfér az apró testben. Ez a kapacitás, hogy ha naponta többször olvasunk bejövő leveleket és megnézzük a kedvenc weboldalainkat - és persze gyakran telefonálunk, és természetesen főleg az új kezelőfelületet vesszük ehhez igénybe - akkor egy kétnapos használatra éppen, hogy elég.

Összegzés

A körülményes és gyakorlást igénylő irányítást és a gyenge akkumulátort leszámítva a HTC mérnökei újabb csodát alkottak. Belezsúfoltak minden ma elérhető szolgáltatást egy Motorola V3-nál is pengébb telefonba és mindezt egy teljesen új felhasználói élménnyel párosították. Bár a hírek szerint, az MDA IV drágább lesz, mint közvetlen vetélytársa, az Apple iPhone, de mindenképpen kemény csata várható.

Simon Péter