Egyre több olyan kártékony program terjed, amelyek az online játékokhoz tartozó belépési adatokat gyűjtögeti, így már az üzemeltetők is arra kényszerülnek, hogy tudatosan védjék az előfizetőiket.

A vírusírók és az online bűnözők már több éve foglalatoskodnak, olyan kártékony programok, illetve támadási módszerek kidolgozásával, amelyek kifejezetten az online játékokhoz tartozó belépési információk (felhasználónevek és jelszavak) megszerzésére alkalmasak. 2005-ban például a World of Warcraft kedvelői ellen indult egy jelentősebb támadássorozat, amelynek keretében egy trójai - amelyet akkor a Symantec Wowcraft-nak nevezett el - próbált minél több jelszót összegyűjteni.

Különböző folyamatokat fertőzött meg a Windowsban, és a zsákmányolt adatokat emailben továbbította a támadók számára. Azóta sajnos tovább romlott a helyzet, hiszen napjainkban is mind több ilyen jellegű számítógépes kártevő lát napvilágot. Ráadásul ezek az adathalászok dolgát is igyekeznek megkönnyíteni, és a megtévesztő módszereik révén sokszor meglehetősen komoly károkat képesek okozni.

Az online játékokhoz tartozó belépési adatok megszerzésére specializálódott kártevők terjedését jól mutatja, hogy az ESET biztonsági jelentése szerint az elmúlt hónapok második legelterjedtebb károkozója a Win32/PSW.OnlineGames trójai és annak különböző variánsai voltak. Ez a kártékony program egy billentyűzetfigyelő komponenssel rendelkezik, és rootkit funkciókkal rejtőzködik, miközben gyűjtögeti az online játékokhoz tartozó jelszavakat. Az ESET szerint a World of Warcraft mellett többek között már a Second Life is célkeresztbe került.
 
A Linden Labs egy kifejezetten biztonsági megfontolásokból felállított csoportról számolt be. A cég szerint a csapat szakembereinek legfőbb feladata, hogy felismerjék és azonosítsák a Second Life kapcsán felmerülő gyanús eseményeket. Mindezek mellett olyan eszközök fejlesztése is folyamatban van, amelyek már blokkolni is képesek a kártékony tevékenységeket.

A játékokat kedvelő felhasználók védelmében a biztonsági cégek is igyekeznek egyre többet tenni. Nemrégen például a BitDefender egy olyan GameSafe nevű biztonsági csomagot jelentett be, amely kis erőforrásigénye és az online játékokhoz optimalizált beállításai révén ideálisan használható játék közben is.

(ComputerWorld.hu)