A szemtanúk blogjai versenyeznek a médiával

Vágólapra másolva!
"Mindenki úgy hazudik, ahogy csak tud, a CNN és a BBC állít valamit, a mi médiánk az ellenkezőjét mondja, már nem tudjuk, mi igaz és mi nem. Szamira, sok embert öltek meg Potiban?"
Vágólapra másolva!

A kommentár és a kérdés a Poti grúz városban élő Szamira Kuznyecova blogján volt olvasható egy Szentpéterváron élő, magát Tánya néven azonosító orosz internetező részéről. Kuznyecova asszony, aki könyvelőként dolgozik a grúz kikötővárosban, az eseményekkel egyidőben számolt be blogján a városban zajló véres eseményekről.

"A kikötőt bombázták, kint ülünk, félünk, azt mondják, sebesültek vannak, imádkozzatok értünk" - írta mobiltelefonjáról az augusztus 8-ról 9-re virradó éjszakán. Erre a bejegyzésre 60-an reagáltak, egy következő jegyzetére 600-an kattintottak rá. Számos orosz igyekszik az internetes blogok alapján tájékozódni a kaukázusi háborúról, mivel a média jelentéseiben nem hisz.

Oleg Panfilov, egy, az orosz hatalommal szemben kritikus újságíró Tbilisziben nyaralt a konfliktus kitörésekor. Panfilov blogján grúz sajtójelentéseket ismertetett, saját helyszíni megfigyeléseivel kombinálva. "Csak itt, Tbilisziben éreztem meg az internet és különösen a livejournal erejét" - írta az újságíró, akinek blogját az egyik napon 14 ezren olvasták el.

Oszét oldalról is számos internetező számolt be borzalmakról. Egyikük, Dmitrij Sztyesin például blogján írta meg, hogy lefilmezte egy nő és két fia exhumálását, és filmezett egy autót, amelyben két gyerek bennégett a grúz támadás idején. Sztyesin jelentéseire az utóbbi napokban kommentárok százai reagáltak. Egyes orosz internetezők a Livejournal beiltását követelték attól a szervertől, amely helyt ad a portál blogjainak. A cég elutasította a követelést.