Negyedszer választották ki a legjobb magyar blogot

Vágólapra másolva!
Idén negyedik éve osztották ki a HVG által szervezett Goldenblog díjat. A verseny abszolút győzteséül a Szerbia blogot választotta a zsűri.
Vágólapra másolva!

Idén először külön mezőnyben indultak a nagy híroldalak támogatását élvező, komoly látogatottsággal rendelkező blogok. A Mainstream mezőny első helyét politikai blog, az anyázásmentes közbeszéd meghonosításával próbálkozó Konzervatórium kapta meg. A győzelemben valószínűleg a bloggerek is bíztak, hiszen még aznap el is tudták indítani hosszabb, elemző írásokat ígérő portáljukat a Konzervatorium.hu címen. A kategória második helyén is politikai napló található. A nyomtatott újságból portállá és bloggá váló Reakciót a dobogó második helyére szavazták fel az olvasók.

Jó ebédről szól...

Az biztos, hogy a bloggerek mindent megtesznek, hogy az érdeklődő egyszerűen kiléphessen a rántott hús szalmakrumpli univerzumból. A gasztro kategória első helyét megszerző, és jelenleg számtalan remekül kinéző sütivel díszes Ízbolygó mellett érdemes feliratkozni legalább a lista első öt helyezettjére. Aki pedig ennyi finomsággal sem éri be, folytathatja a gasztro.miner.hu címen található, direkt receptekre kihegyezett blogkeresővel a kutakodást.

Szendvicsről ismerszik meg a művész

A kiállításmegnyitók smúzolós világát mutatja be társadalomtudósi igényességgel a kulturális blogok kategóriáját megnyerő Ingyenpia. A megnyitók svédasztalait szemügyre vevő csapatot az utcai divattal foglalkozó Art and Style követi.A dobogó legalsó fokán a Litera irodalmi portál szókimondó Könyvesblogja kapott helyet, hogy a magyar könyvmegjelenéseket és friss történéseket követők se maradjanak hírek nélkül. A top5-benmeglelhető az idegen nyelvű irodalmat szívesen olvasók és a képregények világa iránt érdeklődők kincsesbányájának számító endless.hu is.

Kockák kockáknak

Színes technikai híreket és remek trükköket kínál az olvasóinak a verseny IT-kategóriáját megnyerő Kocka blog. A győztesre feliratkozók biztosan értesülni fognak a legfrissebb számítógépes biztonsági égésekről és az aktuális pletykákból is jó válogatást kapnak.

A második helyen végző SEO blog már inkább a honlap-tulajdonosoknak lehet hasznos. Aki növelni akarja az oldalára a keresőkből beömlő forgalmat, ugyancsak jól jár az optimalizalas.info-ra való feliratkozással. A legáltalánosabb számítástechnikai problémákon kezdve egészen spéci webes megoldásokig ad tanácsat a bronzérmes Tutorial.hu, ahol az elakadó géphasználók még fórumban is kérhetnek segítséget a többiektől.

Geek küldi szívnek

A rovatunkhoz közeli miafene.hu blogot ítélte a zsűri az év legjobb szórakoztató blogjának. A hókotrós mozdonyokat, nagyfeszültséggel hajtott felnőtt-játékokat és az interneten fellelhető egyéb furcsaságokat összehordó lap a Videodrome filmkritikai bloggal és az Óriási kultúrnaplóval áll a dobogóra. A kategória tízes listáján szereplő blogok között azok is találhatnak érdekességeket, akiket nem hoznak lázba a legújabb filmek vagy a kiberkultúra csodái.

"Reklám, reklám, ez mindig hat rám"

Valószínűleg minden nethasználó gyűlöli a felugró éneklő-zenélő hirdetéseket. A Tanácsadói blogok kategóriagyőztese, a Berényi Konrád által írt Onlinemarketing blog rámutat arra, hogy máshogy is lehet hirdetni. A bejegyzések témája változatos, a hazai iPhone bevezetéstől egészen a blogok reklámértékéig terjed.

Helyi hírek bárhonnan

Bármennyire zavaró, a hírekből többet tudunk meg az amerikai elnökválasztási harcról vagy a Grúz konfliktusról, mint a közvetlen szomszédainkról. A hírblog kategória nyertese mindent megtesz azért, hogy Szerbiáról mindent megtudhasson, aki feliratkozik a blog hírcsatornájára. A Serbia Insajd kicsit olyan, mintha lenne egy saját kis délszláv Global Voices-e a magyar blogoszférának. Megérdemli a figyelmet.

A hírblogokhoz rendkívül hasonló helyi információkkal foglalkozó oldalak vettek részt a helyi.érték kategória versenyén. A Debreceni közállapotokat kíméletlenül kritizáló Basahalom kapta az első helyet. A listán azonban olyan egzotikus helyi blogok is megtalálhatóak, mint a több éve Tajvanon élő és épp hazaköltző Zhaoman naplója vagy a víztornyokat megszállottan kutató és feltérképező Lánczi András blogja, melyet különleges felvételeket készítő fotósokat bemutató anyagunkból olvasóink már ismerhetnek.

Zsidó kultúráról komplexen

A korábban énblogokról szólónak sejtett Kompley kategóriát az ország egyik legjobb kulturális blogja, a Judapest nyerte el. A sematikus zsidóképet haszid reggae klipekkel, böhöm amerikai kocsival járó zsidó szuperhősről szóló filmmel vagy éppen gyerekkorunk ismert rajzfilmfiguráinak feltételezett élettörténetéről szóló írásokkal bontó oldalt 2004 decembere óta követhetik az érdeklődők.

Objektívekkel felfegyverkezve

A természetfotótól a fekete-fehér művészeti alkotásokig terjednek a fotó kategóriát megnyerő nagybányai fotós, Hajdú Tamás képei. Bár több kategóriánál tanácsoltuk, hogy az összes nyertest nézze át az érdeklődő - és rendkívül sok szabadidővel rendelkező - olvasó, ám ez itt súlyozottan igaz, egészen biztos, hogy mindenki rálel a maga kedvenceire.