Fekete képernyő jelzi a hamis XP-t

Vágólapra másolva!
Szigorította a Windows XP eredetiségvizsgáló moduljának működését a Microsoft: az új verzió a háttérképet óránként feketére cseréli, és állandó figyelmeztető üzenetet helyez el a képernyőn, igaz, csak a vállalati környezetben használatos Professional változat esetében.
Vágólapra másolva!

A szoftvercég termékmarketingért felelős igazgatója, Alex Kochnis céges blogjában arról számolt be, hogy a vállalat megváltoztatta a Windows XP Professional változata esetében a Windows Genuine Notification (WGA) nevű eredetiségvizsgáló szoftver működését. Ezt a programot bizonyos frissítések, szoftverkomponensek letöltése előtt kell lefuttatni, mivel letöltésüket csak ekkor engedélyezi a szoftvercég szervere (bár a kritikus biztonsági frissítések a kalózverziókra is letöltődnek a Windows Update-ről).

Az eredetiségvizsgáló legújabb változatában a Microsoft nem csak a hamis példányok regisztrációjához használt kamu sorozatszámok adatbázisát bővítette ki, hanem bővült az ellenőrzőrendszert kijátszó különböző trükkös módszerek felismerésének képessége is. Mostantól, ha egy bevizsgált Windows XP Próról kiderül, hogy nem legális, akkor a az Asztal háttérképét az operációs rendszer a következő indításkor feketére váltja, lecserélve ezzel bármilyen más beállított fotót. Noha a fekete hátteret még ekkor is át lehet cserélni bármely fotóra, a Windows óránként újra sötétre váltja vissza az Asztalt.

Forrás: [origo]
Ilyen képernyő jelenik meg a hamis XP Prón

Kochnis blogjegyzése szerint azért esett a változatuk az XP Professional változatára, mivel ennek licenceit lopják a legtöbben, az otthoni felhasználóknak szánt, valamelyest csökkentett képességű Home kiadás kevésbé népszerű a kalózok körében. Egy másik újítás, hogy a jobb alsó sarokban ezentúl folyamatosan egy figyelmeztető üzenet jelenik meg, melyben felhívják a felhasználó figyelmét arra, hogy a szoftverhamisítás áldozatává vált.

Forrás: [origo]


Mint a fenti képen is látszik, jobb oldalon lévő logó ugyan átlátszó, - így az egérrel hozzá lehet férni az alatta lévő ikonokhoz - ám mindaddig nem tűnik el a képernyőről, amíg az eredetiségvizsgáló illegális verziónak minősít egy adott rendszert. A WGA-programot korábban számos kritika érte annak kapcsán, hogy az folyamatosan kommunikál a Microsofttal, ám a szoftvercég közölte, az alkalmazás sem az adott PC-ről, sem pedig a felhasználóról nem továbbit semmiféle adatot a társaságnak.