Iskolai vizsga internettel, mobillal

Vágólapra másolva!
A Sydney-i Presbiterian Ladies College megengedi diákjainak, hogy használják a mobiltelefonjaikat az órákon, segítséget kérni egy-egy feladat megoldásához. Ezen kívül a helyes választ kereshetik az interneten is.
Vágólapra másolva!

A módszer egy kísérleti program része, amelyben kilencedikes tanulók vesznek részt, és egyelőre csak az angol órákat érintik. Az iskolaév vége előtt azonban kiterjesztik más tantárgyakra is - írta a La Repubblica című olasz napilap. Ez a döntés radikálisan szakít azzal a koncepcióval, amely elítéli a szomszédról való másolást, vagy a "puska" használatát (ez utóbbit egyébként egy amerikai tanulmány is rehabilitálta) és arra ösztönzi a diákokat, hogy a rendelkezésükre álló minden eszközt használjanak fel a feladat megoldására.

A programért felelős tanár szerint a gyerekeknek szakmai életükben nem arra kell törekedniük, hogy minél több információt memorizáljanak, hanem arra, hogy gyorsan megtalálják azokat, amelyek közül választaniuk kell. A segédeszközök felhasználásában az iskolának csak az a kikötése, hogy mindig meg kell jelölni a felhasznált forrást.

Az iskolaigazgató Marc Prensky nemzetközi oktatási konzulens érvelése alapján vezette be az új módszert. Prensky abból indult ki, hogy a gyerekek hasonló szituációkat látnak a televízióban, amikor a versenyzők hazatelefonálnak segítségért és úgy nyernek akár egymillió dollárt. "Akkor miért ne lehetne használni a mobilt egy egyszerű teszthez? Egyébként fontosabb megtalálni a megfelelő információt és korrekt módon felhasználni, mint saját fejben memorizálni mindent" - mondta és javasolta a puskázás definíciójának helyettesítését a következő mondattal: "A rendelkezésünkre álló eszközök felhasználása annak érdekében, hogy a világ alapismereteink részévé váljon".