Vége az "amerikai internet" korszakának

Vágólapra másolva!
Befellegzett az "amerikai internet" korszakának - állapította meg a The New York Times, arra utalva, hogy az Egyesült Államok fölénye a világháló forgalmában megszűnt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szakemberek által az 1970-es években létrehozott számítógépes hálózat az első három évtizedben amerikai volt: a globalizálódó adatforgalom döntő hányada az Egyesült Államokon keresztül áramlott. Sokszor egy külföldi ország két pontja közötti kommunikáció is amerikai csatornákon át haladt. Mára azonban ez a hegemónia eltűnt, a súlypontok áthelyeződtek.

Az adatáramlás egyre inkább az Egyesült Államokon kívül folyik. Alig egy évtizede az internetes forgalom 70 százaléka még Amerikán keresztül bonyolódott, ma már az Egyesült Államok részesedése csak 25 százalék. Ezt azt jelenti, hogy a világháló feletti kontroll egyre inkább kikerül az amerikai vállalatok kezéből. Mint a liberális lap megjegyezte, abban, hogy a nemzetközi internetes forgalom ilyen ütemben távolodott el Amerikától, döntő szerepe volt a 2001 szeptemberi, Egyesült Államok elleni terrortámadásnak. Pontosabban a terroristák elleni küzdelem jegyébem hozott úgynevezett hazafi törvénynek.

Az újság már 2005-ben beszámolt arról, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal szorosan együttműködik a telekommunikációs cégekkel, s ennek része a külföldi internetes kommunikáció ellenőrzése. A kanadai és az európai forgalom is egyre inkább elfordult az Egyesült Államoktól: sok külföldi cég tart attól, hogy adatai nincsenek biztonságban, az amerikai felderítés, ha kell, akár engedély nélkül is figyeli a kommunikációt. A lap szerint Japán is egyre inkább arra törekszik, hogy Indián és Kínán keresztül irányítsa adatforgalmát.

Az átalakulás irányát jellemzi, hogy az internetes felhasználók számát tekintve Kína júniusban lekörözte az Egyesült Államokat. Ázsia egészében 578,5 millióan interneteznek, miközben a lakosságnak csak 15,3 százaléka csatlakozik a világhálóra. Észak-Amerikában 237 milliós az internetet használók tábora, a népesség 71 százalékos bekötöttsége mellett. Amerikai szakértők aggódva veszik tudomásul, hogy az internetes fölény megszűntével az Egyesült Államok veszített a versenyelőnyéből, a vezető technológiai beruházások részben más országokba helyeződnek át. Indiában és Kínában mindenesetre olyan következő generációs internetes fejlesztések történnek, amelyek valószínűleg meg fogják határozni a világháló jövőjét.