Likó Marcell a Vad Fruttikból: "Nem vagyunk mi kőkorszaki szakik..."

2008.09.02. 14:51

Te hogy látod, ma már elengedhetetlen, hogy egy zenekarnak vagy művésznek legyen internetes megjelenése?
Persze, hogy elengedhetetlen. A zenekarban én vagyok az, aki ezeket a webes dolgokat kezeli, úgyhogy erről csak pozitívan tudok nyilatkozni. Különben webes felület és jelenlét nélkül hogy adod át az üzeneteket, honnan tudják az emberek, hogy koncerted lesz, hogy mit szeretnél? Ez egy tök jó csatorna arra, hogy értesítsük a közönséget, egyáltalán mi a pálya velünk.

Mit gondolsz arról, hogy sokak szerint a netes zeneletöltés megöli az egyébként is elég kis magyar zenepiacot?
A letöltésekkel kapcsolatban sokat hallatni, hogy a magyar zenepiac lefelé tendál, pedig itt arról van szó, hogy a lemezgyártók nem készültek fel a piac átrendeződésére. Akinek fontos a zene, úgyis megveszi eredetiben, mert abban a minőségben, ahogy hallgatni szeretnéd, nem tudod letölteni a netről. Nem beszélve arról, hogy ott van a koncertélmény is. A CD ma már ereklye a rajongói körökben, kézzel fogható lelkesedés, egyfajta fétis. Persze, már nincs ötvenezres eladás, de tudni kell alkalmazkodni ahhoz, hogy az internet miatt ezek a fogalmak teljesen átértékelődtek.

Nézed a többi zenész honlapját?
Nem szoktam. Vannak zenekarok - Kaukázus, 30Y, Péterfi Bori, Eric Sumo -, akikkel eleve kapcsolatban vagyunk, együtt dolgozunk, vagy közösen lépünk fel. Pont azért nem nézek és hallgatok meg másokat, mert véletlenül sem akarom, hogy ötletet, vagy egyáltalán csak ihletet is merítsek mástól. Nem szeretnék még akaratlanul se belecsempészni a zenénkbe olyat, ami mondjuk "kispálos". A magyar zenei piac annyira kicsi, hogy nagyon könnyű lenne egymástól lopni... Inkább külföldi előadók lemezeit hallgatom, bakelitfüggő vagyok, sokat hallgatok komolyzenét, jazzt, inkább abból próbálok ihletet meríteni.... ha egyáltalán szükségem van rá. Én mindig is az eredetiséget tartottam szem előtt a zenében, az gáz, ha valaki utánoz másokat, és ez egyértelműen hallatszik. Ám vannak kivételek is. A Quimby friss, Most múlik pontosan című dalát nemrég halottam a Csík zenekar feldolgozásában. Női énekkel, annyira szép lett az a dal, hogy borsódzik a hátam, noha az alapverzió nem jött be. Tessék csak beírni a YouTube-ra!

Szoktatok fényképezni, videókat készíteni?
Persze! Most nagyon jó videókat rakunk fel a honlapra! A menedzserünk készítette, amint a zenekarunk egyik tagja - aki különben nem iszik - részegen elénekli a Szeretném a homokórát megállítani című örökzöldet. Vagy a dobosunk bukósisakkal a fején tangóharmónikán játssza el a Denevért Péterfy Boritól. Nem vagyunk mi kőkorszaki szakik...

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK