Száz km/h mellett tesztelték az LTE-technológiát

Vágólapra másolva!
Az elsősorban divatos mobiltelefonjairól ismert koreai LG és vezetékes és mobilhálózati megoldásokat szállító Nortel 100 km/h-s sebességnél próbálta ki az LTE-technológiát, egy nagyfelbontású HD-videó letöltésével.
Vágólapra másolva!

Az LTE (Long Term Evolution) kísérletekről rengeteget hallani, a legtöbb teszt során zárt térben, laboratóriumi körülmények között próbálják ki a legújabb, vezeték nélküli megoldásokat. A 3G és a HSDPA utódjának, a 4G előfutárának tekintett LTE is elég ritkán járt nyílt utcán, nemhogy egy robogó járművön tesztelték volna.

A Nortel saját LTE-eszközeit használta a teszt során. Az eNodeB névre keresztelt bázisállomás és az ATCA nevű átjárók segítségével, az LG, a 3GPP által specifikált termináljaival sikerült HD minőségű, tehát nagyfelbontású videofilmet akadozásmentesen, streamingelt formában letölteni - és mindezt 100 km/h-s sebesség mellett. A teszt végeredménye, hogy a HSDPA-hoz hasonló, biztos kapcsolatot sikerült létrehozniuk a szakembereknek. A különbség mindössze annyi volt, hogy a válaszidők rövidebbek, a sávszélesség pedig jóval nagyobb volt, mint a már kereskedelemben lévő technológia esetén.

Az LTE kapcsán korábban főleg a Nokia neve merült fel potenciális tesztelőként és eszközszállítóként de úgy tűnik, hogy további cégek is aktív érdeklődést mutatnak az akár több 10 Mbit/sec letöltési sebességre képes technológia iránt.