Ismét rendelhető a százdolláros laptop

Vágólapra másolva!
Megállapodott az olcsó laptopot gyártó alapítvány és az Amazon internetes kereskedőház, így hamarosan ismét rendelhetővé válik a zöld oktatási gép.
Vágólapra másolva!

A novemberben kezdődő akció a tavaly év végén tartott Give One Get One program folytatása lesz. A laptopra vágyó és az alapítványt támogatni hajlandó vásárlók két notebook árát fizetik ki a gépükért, amiből az egyiket meg is kapják, a másikat pedig egy rászoruló gyermeknek adja oda az OLPC csapat. A laptopot fejlesztők azt várják a partnerségről, hogy az Amazon gördülékenyebben juttatja el a gépeket a megrendelőkhöz. Az érdeklődés az OLPC korábbi laptopvásárlási akciója iránt is hatalmas volt, ám a számítógépek kipostázásával folyamatos problémák adódtak.

Magyarországon nem kapható

A nyuszifüles laptop után vágyakozó honfitársainknak sajnos nem tudunk egyértelműen jó hírekkel szolgálni. Az Amazon kereskedőház nem szállít elektronikai termékeket Magyarországra, csupán könyveket és CD-ket hajlandó hazánkba postázni. Így a gép beszerzéséhez még mindig egy amerikai út vagy legalább ott élő rokonok, barátok szükségeltetnek.

"Szégyen reá! Lecsendesült..."

Hónapok óta ez az első nyoma annak, hogy az OLPC projekt még mindig működik. Májusban ugyan híre ment, hogy a csapat az XO készítése során szerzett tapasztalatokat felhasználva új, érintőképernyős gép tervezésébe fogott, ám az XOXO-ról azóta sem derültek ki pontosabb technikai részletek. Az XOXO várhatóan 2010-ben debütál a tervezők reményei szerint nyolcvan dollár körüli áron.

Az Amazonra is felkerülő százdolláros gépet rovatunk munkatársai is kipróbálták. Tesztünk során arra jutottunk, hogy a civilizált országokban élő felhasználók mindennapi igényeit egy nettop vagy egy hagyományos notebook jobban kielégíti, mint a spártai viszonyok közti felhasználásra tervezett gép.