Markunkban az iPhone-gyilkos

Vágólapra másolva!
Csaknem minden telefongyártó megpróbált választ adni az iPhone sikerére. A következő hetekben sorra vesszük az Apple csodakészülékének kihívóit: az LG KS20-asával, a Prada-mobil utódjával kezdve a sort.
Vágólapra másolva!

Az iPhone-hoz hasonlóan csupa képernyő KS20-as a Prada-mobiltól megörökölt dizájnnal, gyönyörű letisztult külsővel és a belsejében dolgozó Windows Mobile 6 Professional operációs rendszerrel érkezik. A csomagban mágnesesen záródó bőrtokot, headsetet és kommunikációs kábeleket talál a vásárló.

Az első problémák rögtön a telefon használatba vételekor jelentkeznek. A PDA-telefonhoz adott kiegészítő szoftverek telepítésével nem járunk sikerrel, installálás helyett kétségbeesett hangú hibaüzenettel lép ki a telepítő. Szerencsére a szoftvercédé egy alkönyvtárában ott a gép és a telefon összekötésére használatos - és vész esetén a Microsofttól ingyenesen letölthető - ActiveSync szoftver.

Elhasal az iPhone-gyilkosnak kikiáltott készülék a webes teszten is: a beépített wifi jól működik publikus hotspotokhoz fájdalommentesen lehet vele csatlakozni, a folyamatos kapcsolatra vágyók pedig akár a villámgyors HSDPA-n is mobilnetezhetnek, ha ez a helyszínen elérhető. A remek beépített funkciók azonban borzalmas szoftvereken keresztül jelennek meg a felhasználó számára. Az alapértelmezett Internet Explorer széttöredezve, lassan jeleníti meg az oldalakat, sehol sincs az iPhone-nal érkező Mobile Safari nyújtotta élményhez képest. A készülékkel netezni vágyók mindenképpen kénytelenek lesznek az Opera Mobile böngésző letöltésével kezdeni a telefonnal való ismerkedést.

Majdnem ujjal kezelhető

A legyőzni szánt nagy versenytárstól eltérően a Windows Mobile eszközök hagyományosan nem kezelhetők egyszerűen ujjbeggyel. Navigációjuk a készülék mellé adott tollra van felépítve, amivel ugyan még egy virsliujjakkal megáldott felhasználó is pontosan tud dolgozni, ám az toll elővétele és elrakása folyamatos macera. Annál is inkább, mert a KS20 aljába elrejtett eszköz már első fogásra is rendkívül sérülékenynek érződik, vékonysága miatt pedig sem írni sem navigálni nem kifejezetten kényelmes vele.

Fotó: Mudra László [origo]

A hiányosságot az LG-nél is érezhették, ezért az érintőképernyő aljára varázsoltak egy viszonylag nagy gombsort, ezt egyformán könnyen lehet hüvelykujjal vagy a képernyő alatti joystickkal kezelni. Erről a felületről elérhetőek a fontosabb funkciók, beállítófelületek és programok, ám mihelyt a felhasználó választ valamit, a megszokott, tollra optimalizált Windows Mobile felületekkel szembesül. Ez a jelenség igazán akkor zavaró, amikor a telefonálás opciót kiválaszva egy kizárólag olvasószemüveggel és tollal kezelhető méretű telefonkönyvvel találjuk magunkat szembe, vagy amikor az egy kattintással elindított Windows Media lejátszóban kell lejátszandó számok apróbetűs címeiből válogatni.

Saját csatlakozós kábelek közöt

A telefont USB-n lehet összekötni a számítógéppel, a megszokott szabványos csatlakozókat azonban hiába keresné a készüléken a felhasználó. A kommunikációért felelős aljzat egy kihajtható fedlap alatt található a telefon bal oldalán, és csak az LG saját kábelét fogadja. A KS20-at vásárlóknak ezért különösen kell vigyázniuk a telefonhoz kapott töltőre és kábelre, mert a PDA-kon elterjedt mini-USB kábellel ellentétben a saját csatlakozós megoldás nem kapható bármely sarki drótosboltban.

A headset ugyanazt az aljzatot használja, mint a kommunikációs kábel, ám a mikrofon és a fülhallgató rész egyszerűen kettéválaszható. Ez a megoldás azért is szerencsés, mert a gyári füles elég rosszul szól, mély hangokat szinte egyáltalán nem tartalmaz, a magasakból pedig bántóan sok van.

A kábeles mizériák kiváltására az igazán merész okostelefon használók használhatják a KS20 beépített Bluetooth-csatolóját is. Mivel ennek használatához a telefont és a számítógépet össze kell párosítani, majd egy Bluetooth soros portot is létre kell hozni, így a módszert csak tapasztalt és elszánt felhasználóknak javasoljuk. Az eljárás ha nem is pilótavizsga-közeli, bőven tartalmaz buktatókat, garantált sikert csak egy adatkábel hoz.

Szoftver is jár hozzá

A készülék a Windows Mobile világától már megszokott programokkal érkezik, amelyek inkább a munkáról szólnak, nem a felhőtlen szórakozásról. A Media Playerben nem lehet úgy zsonglőrködni a lejátszási listákkal, mint egy jobb hordozható zenelejátszón, ám igazából nem áll a felhasználó útjába, ha mindenképpen zenét akar hallgatni munkába menet. A szoftver jól kezeli a bejövő telefonhívásokat, diszkréten megállítja a lejátszást a hívás kezdetekor, és csak beszélgetés megszakításakor hangosítja fokozatosan vissza a zenét.

Fotó: Mudra László [origo]

A zenehallgatás mellett egy teljes mobil eszközre tervezett Office programcsomag, jegyzetelő alkalmazás, tennivaló-lista, számológép áll a felhasználó rendelkezésére. Az alapvető szoftverek mellett egy saját jegyzettömböt is mellékelt a telefonhoz, amely elvben jobb minőségben ismeri fel a kézírást, gyakorlatban viszont felületével még csak nem is emlékeztet a Windows Mobile-ra, így használata újabb betanulást igényel. A tesztre kapott készülék képernyőn megjelenő billentyűzetével a magyar ő és ű betűket nem lehetett írni, így teljes, végleges dokumentumokat semmiképp nem lehet a KS20-on írni, illetve az internetes keresésnél is kényelmetlen lehet. Játékból csupán egy Bubble Breaker és egy Passziánsz található a készüléken, de a PDA-s ingyenes játékokat ismerő felhasználó könnyen telepítheti a klasszikus X-COM: UFO Defense-t vagy a Transport Tycoon PDA-s verzióját a telefonra, ami hosszú órákra lekötheti a játékost.

Divatosabb, mint jó

A felület emberközelivé tételéért mindenképpen jár a pont az LG-nek, ám a folyamatosan előbukkanó Windows Mobile menük, az ujjbeggyel és tollal történő navigáció váltakozása és a pocsék internetélmény nagyon lerontja a telefon megítélését. Azok lehetnek boldogok az LG KS20-szal, akiknek fontosabb a dizájn, és az iPhone-hoz mérten alacsony ár, mint a kényelmes szoftver.