Office-t ingyen vagy pénzért?

Vágólapra másolva!
A Microsoft most akciós áron méri az otthoni felhasználóknak szánt Office 2007-et. De szüksége van-e egyáltalán fizetős irodai programcsomagra egy mezei internetezőnek? Az ingyenes OpenOffice csak infohippiknek való? Egymásnak eresztettük a két rivális szoftvert.
Vágólapra másolva!

Mérkőzésünkben a Sun komoly támogatását élvező, nyílt forráskódú OpenOffice jelentős előnnyel indul, hiszen teljesen ingyen lehet használni. Ezzel szemben a Microsoft legújabb, 2007-es Office-a egy jelentősen megreformált grafikus felületet kínál, amelyet két évvel ezelőtt részletesen be is mutattunk. Tapasztalataink szerint a hétköznapi feladatok során ez elég jól beválik, ám a boltok polcairól már lekerült 2003-as verziót jól ismerőket könnyen az őrületbe kergetheti - szerencsére van megoldás, ez a segédprogram visszahozza a régi felületet. Nem tökéletes az ingyenes rivális sem: szakdolgozatát készítő kollégánk ezt az alkalmazást is számos szitokszóval illette, míg az új Office esetében a szoftver dobozának felnyitása jelent majd kihívást sok felhasználónak.

Kinek szól az olcsó Office?

Az otthoni felhasználóknak és iskolásoknak szánt Office 2007 csomagot pont azoknak nem éri meg megvenni, akik talán a leginkább használnák. Az egyetemisták és főiskolások ugyanis a Campus program keretében állami támogatással ingyenesen kapják operációs rendszerüket és irodai csomagjukat - persze ezt csak diplomájuk megszerzéséig használhatják, ezt követően nekik is meg kell vásárolniuk azt. Az oktatási programban ráadásul a teljes verziós Office 2007 Professional jár, amelyben minden funkció elérhető.

A Microsoft az otthoni Office verziót az általános- és a középfokú oktatásban tanulóknak, illetve otthoni anyukáknak és nagymamáknak - pontosabban az egyetemistákon kívül mindenki másnak - ajánlja. A standard verziónál olcsóbb verziót a vele egy háztartásban élők legfeljebb 3 darab számítógépére jogosult telepíteni a vásárló. Ez sajnos azt is kizárja, hogy mondjuk a nagyi, unokatestvér kapja meg az esetleg fennmaradó legális szoftverlicencet - bár a telepítést három konfigurációra a szoftver mindenképp engedi, a vásárló otthonán kívül használt példányok nem lesznek legálisak.

Forrás: [origo]
A fizetős Office 2007 Wordje gusztusosabban fest az OpenOffice Write-jánál

Amit csak a fizetős Office tud

A Microsoft Office 2007 csomagjában egy olyan szoftver van, ami ellen nem tud megfelelő versenytársat indítani az OpenOffice: ez pedig a jegyzetelésre kitalált OneNote. Az elsőre még az új Office programoknál is idegenebb felületű program virtuális iskolatáskaként vagy iratrendezőként funkcionál, egyaránt elbánik egy egész féléves egyetemi jegyzettel vagy egy jól rendezett receptgyűjteménnyel.

A OneNote alapdokumentuma a jegyzetfüzet, amibe tetszőleges számú korlátlan hosszúságú lapot illeszthet a felhasználó. A lapokra írhatja és másolhatja össze az egy témához tartozó anyagokat. A fenti példáknál maradva saját lapot kaphat egy féléves kurzus összes jegyzete vagy a felhasználó által begyűjtött összes csülökrecept. A szövegek és képek beillesztése mellett hang és videófelvételeket is lehet a programmal készíteni, ám ehhez már windowsos extrákat is le kell tölteni. A program támogatja a közös munkát, ám ezt leginkább windowsos megosztott környezetben, Sharepoint szerverrel tudja elképzelni. A csoportmunka funkció helyett átlagfelhasználónak célszerűbb valamilyen közös munkát támogató webes szövegszerkesztőhöz - Google Docs-hoz vagy Zoho Writer-hez - fordulnia, ha társaival akar közös jegyzetet készíteni.

Nincsenek ilyen verzióbeli megfontolások az OpenOffice és a rá épülő különböző irodai szoftvercsomagok körül. Nagyvállalatok ugyan vásárolhatnak támogatást és migrációs segítséget a Suntól, az ilyesmit nem igénylő otthoni felhasználók ingyen kapják meg a terméket.

Helytáll az ingyenes rivális?

Az OpenOffice.org progracsomag korábbi változatai gond nélkül nyitotta meg a Microsoft szoftvereivel írt fájlokat, ám az Office 2007-tel behozott XML alapú fájlformátumaival alapból nem tudott megbirkózni az ingyenes irodai csomag. Azok az OpenOffice felhasználók, akik kénytelenek voltak a legújabb MS Office formátumot használókkal együtt dolgozni parancssorban futó konvertálóprogrammal vagy OpenOffice-on alapuló tuningolt irodai csomagokkal - például az ugyancsak ingyenes OxygenOffice-szal - oldhatják meg a problémát. Az OpenOffice (jelenleg béta verzióban elérhető) ősszel megjelentő 3.0-s verziója az ingyenes szoftvercsomagot használók számos kényelmetlenségét orvosolni fogja, mivel ebbe már belekerülnek majd a Microsoft formátumaiban készült dokumentumok használatához szükséges szűrők és konverterek, így nem okoz majd különösebb negatív ingert, ha például a kedves ismerős doc helyett docx formátumban küldi át dokumentumát (ez utóbbi megnyitásához egyébként a Word Viewer is használható).

Forrás: [origo]
Balra az Excel 2007, jobbra a Calc

Az OpenOffice csomagban alapértelmezett, ODF fájlformátum megnyitása sem fájdalommentes a konkurens irodai szoftverrel. A Sun ugyan biztosít a Microsoft termékeibe beépülő konvertáló programot, ám az csak a legújabb frissítésekkel felvértezett verzióval hajlandó együttműködni. Így az egyébként nyílt és ISO szabványnak számító ODF fájlokat kapó Microsoft termékeket használó akár 230 megabájtnyi frissítést is kénytelen lehet letölteni mielőtt hozzájut a dokumentum tartalmához. Aki nem akar a frissítés letöltésére várakozni, az egy-egy fájlt átkonvertálhat a Google Dokumentumok-kal is, hiszen az online irodai programcsomag az új formátumban érkező szövegfájlokkal és táblázatokkal is elboldogul, legyen szó microsoftos vagy OpenOffice-os fájlokról.

Ki nyer ma?

Villámtesztünk során egy internetről letöltött szakdolgozatot, egy céges prezentációt, illetve egy függvényekkel teli ponthatár-táblázatot nyitottunk meg a két rivális szoftvercsomaggal. Meglepetésünkre a szöveges állománynál és a táblázatnál lényegesebb eltéréseket nem tapasztaltunk, csupán apró kinézetbeli különbségek voltak, de egyik dokumentum sem hullott darabjaira, ha nem az őt létrehozó programmal nyitottuk meg. A PowerPoint prezentáció esetében már tapasztaltunk komoly inkompatibilitási gondokat: címek részei váltak olvashatatlanná, töltelékszöveggel teli dobozok jelentek meg a semmiből.

Funkció

Office 2007 Otthoni és iskolai verzió

OpenOffice.org/OxygenOffice 2.4.1

Ár:

16 000 forint (3 PC-re)

ingyenes

Licenc:

3 darab, egy háztartásban lévő (azonos lakcímen elérhető), magánhasználatú PC-re lehet telepíteni

szabadon felhasználható céges és otthoni PC-n is

Miket tartalmaz:

Word 2007 szövegszerkesztő, Excel 2007 táblázatkezelő, PowerPoint 2007 prezentációkészítő, OneNote 2007 jegyzetszerkesztő

Writer szövegszerkesztő, Calc táblázatkezelő, Impress prezentációkészítő, Base adatbáziskezelő, Math egyenletszerkesztő, Draw rajzolóprogram

Honlap:

Microsoft

Fsf.hu, OxygenOffice

Rendszerigény:500 MHz-es CPU, 256 MB RAM, legalább 1,5 GB lemezterület, 1024x768-as felbontású képernyő, CD-meghajtóminimális CPU nincs meghatározva, 128 MB RAM, legalább 200 MB lemezterület, 800x600 pixeles felbontású képernyő
Letöltés:

60 napos próbaverzió letöltése

OpenOffice.org, OxygenOffice

Próbáink során szerzett tapasztalatainkkal nem találjuk fel a spanyolviaszt: úgy gondoljuk, egyy átlagos internetező egy OpenOffice-szal, vagy feltuningolt testvérével, az OxygenOffice-szal is elboldogulhat, különösen akkor, ha végre megjelenik a nagyobb tudású 3.0-s verzió, amely már az újfajta formátumokat is képes megnyitni, bár időnkénti inkompatibilitási problémákra így is számítani kell. A szövegekkel, táblázatokkal vagy prezentációkkal gyakran munkálkodó felhasználóknak azonban a hatékonyabb kezelőfelülete miatt lehet érdemes költeniük a Microsoft Office 2007-re.