Híreket süt a pirítósba az Electrolux

Vágólapra másolva!
Jobban esik a reggeli pirítós, ha egy szép vers vagy jó hírek találhatóak rajta. A Scan Toaster nevű USB-s hőnyomtatós kenyérpiritóval magyar ötletek is versenyeznek az Electrolux Design Labs dizájnversenyén.
Vágólapra másolva!

Ugyan nem ez az első pirítósnyomtató, azonban a korábbi példányok csak igen kis felbontásra voltak képesek. A ZUSE márkanevű típus 12*12 képpont nagyságú - azaz a weboldalak faviconjánál is kisebb - képet tud a pirítósra sütni. Ezzel szemben a Scan Toaster nagy felbontású képek és olvasható méretű szöveg előállítására is képes.

A Scan Toaster USB-n csatlakozik a számítógéphez és az internetről tölti le a pirítósmintákat. A sütésért pedig a pirító belsejében található, harminc fokban mozgatható sütőmodulok felelősek. Ezek az apró eszközök előbb beállnak a nyomtatni vágyott kép alakjába, majd felhevülve a kenyérre pirítják az ábrát. Mivel egyelőre még az sem biztos, hogy valaha termék lesz így nem tudni, hogy a készülék üzemeltetéséhez szükséges áramot is USB-n kapja-e a gép, illetve, hogy PC-vel vagy Mackel működik-e együtt a képek és hírek letöltését végző szoftvere.

Erős a magyar részvétel

Az Electrolux évente megrendezett tervezői versenyén tavaly magyar győzelem született: Szabó Levente mosódióval működő környezetbarát mosógépét találta a legjobb pályázatnak a zsűri. A Electrolux idei desingpályázatának témája a három-öt év múlva beköszöntő i-generációnak szóló eszközök tervezése volt. A legjobb kilencbe idén is bejutott egy Moholy Nagy Művészeti Egyetem egy hallgatója. Püspöki Apor egy kinetikus energiával - azaz lóbálással - működő hűtőtáskával nevezett. Az egyelőre még csak prototípusként létező táska még a hőmérsékletet is jelzi az üdítője vagy jégkréme miatt aggódó bevásárlónak. Püspöki Aporral a Népszababadság készített interjút a döntőbe kerülsés alkalmából.

A dél-koreai Sung Bae Chang pályázatát a napokban kapták fel a technikai bloggerek. A pirítósra közepes felbontású képeket vagy rövidebb híreket nyomtató pirítóssütő a Slashgeartől a Gizmodo kütyüblogig minden fontosabb oldal megírta. Azonban a koreai pályázó győzelme még nem biztos, a formatervezőkből álló zsűri október első hetében hirdeti ki, melyik pályázó találta el legjobban a jövő háztartásának igényeit.