Ősi királyi szakácskönyvet digitalizálnak

Vágólapra másolva!
II. Richard brit király szakácsainak több száz éves receptjeit böngészhetik majd ingyenesen a netezők. A Manchesteri Egyetem könyvtára ősszel kezi a könyv digitalizációját.
Vágólapra másolva!

A Forme of Cury nevű könyvet a II. Richard udvarának királyi szakácsai állították össze 1390-ben, 205 eredeti középkori receptet tartalmaz. Az ételek között rég elfeledettnek számító fogásokat találhat az ínyenc. Ilyen például a tejjel, cukorral és mandulával elkésztett édes húsféle, a black mang. Fellelhető azonban a könyvben a Franciaországban ma is több verzióban készített quiche egyik korai változata is. Ez utóbbihoz már magyar fényképes elkészítési útmutatót is tudunk adni.

Az ősszel kezdődő digitalizálási projekttel az átlagos olvasók még nincsenek megmentve, hiszen a pergamenre írt cirádás könyv nyelve jelentősen eltér az iskolában tanulható mai angoltól. A kísérletezni vágyók szerencséjére a szöveg begépelt verziója is megtalálható ingyenesen a Gutenberg Project webkönyvtárában. A modern szótárakból hiányzó szakkifejezéseket pedig ki lehet keresni a középkori konyhával foglalkozó Thousand Eggs oldalon található hosszú szószedetből.

A digitalizálási program nem áll meg az ősi szakácskönyvvel, a könyvtár tervei szerint a Canterbury mesék egy korai példányával, egy verseskötettel és a Biblia 500 évvel ezelőtti angol fordításával folytatják a régi könyvek nagy felbontásban történő lefotózását.

Magyar csodák

A Forme of Cury-hez mérhető hasznosságú és érdekességű régi magyar szakácskönyveket nem lehet fellelni az interneten. A Képes Krónikát azonban bárki böngészheti a Microsoft Silverlight pluginjának telepítése után, illetve az ELTE Régi Magyar Irodalmi Tanszékének gondozásában egy komoly középkori latin prédikációgyűjtemény is elérhető az érdeklődők számára.