Harsányi Levente - "az iPhone-ba beletettek mindent"

Vágólapra másolva!
Harsányi Leventét aszfaltbetyárként ismerte meg az ország, de a zenész-műsorvezető azóta számtalan területen kipróbálta magát. Levente most egész más témában nyilatkozott. A Csináljuk a Fesztivált házigazdáját egy elégedett iPhone-felhasználóként kérdeztük..
Vágólapra másolva!

Egy ideje iPhone-t használsz. Milyenek a tapasztalataid?
Minden részletében újdonság. Számomra teljes döbbenet, hogy mi mindent tud. Az érintőképernyő kezelhetősége és élvezhetősége fantasztikus. Gyakorlatilag egy kézi vezérlésű plazmatévét hordok a zsebemben, amin keresztül ráadásul még kommunikálni is tudok. Most főleg ebbe vagyok belebolondulva, ezen kívül még a GPS-funkciót használom. De még csak az ismerkedés fázisában vagyunk.

Bevált?
Úgy fogalmaznék, hogy folyamatosan válik be. Olyan, mint egy nagyon jó párkapcsolat, minden napra tartogat valami meglepetést.

Mindent használsz, amit tud?
Egy telefonnal elsősorban telefonálok- e téren semmi egetverő újdonsággal nem találkoztam. De az iPhone-nal képi anyagokat is le tudok tölteni, nekem nagyon nagy újdonság ez, és jól is jön.

Korábban is volt már ilyen okostelefonod? Miért más ez?
Eddig csak telefonom volt, és én voltam az okos - most magamat látom viszont az iPhone-ban.

Mennyire volt szokatlan az érintőképernyős kezelés?
Teljesen új dolog volt a számomra, de tény, hogy az ember a jót könnyen megszokja, lassan abszolút ráhangolódom. Egy kis idő kérdése, és valódi mestere leszek.

Netezni szoktál vele?
Sajnos itt még nem nagyon tartok, csak egyszer sikerült kipróbálnom a szörfözést rajta. Eddig az volt a bajom a mobilnetezéssel, hogy nehezen tudtam kapcsolódni a netre, de az iPhone-nál ezzel nem volt gond, pikk-pakk felugrott a hálóra.

Azt próbáltad már, hogy beszélgetés közben is tudsz-e netezni?
Tradicionális mobiltelefon-felhasználó vagyok, egyszerre egy dologra használom a készüléket, különben szétfolyik az információ. Rám eleve jellemző, hogy 17 dolog van egy időben a fejemben, viszont ha kiesnek a fontos részek, annak nem örülök. Maradok tehát az egyszerre-csak-egy-dolgot elvnél.

Van valami, amit hiányolsz, vagy van esetleg problémád valamivel benne?
Amit hiányolok, az a magyar nyelvezet, ugyanis csak angolul tud a készülék. Ugyan ez nem jelent gondot, mert jól beszélek angolul, de nagyban növelné komfortérzetemet a magyar nyelv. Ezen kívül méretre nagy - bár az is igaz, hogyha kisebb lenne, az a kijelző rovására menne. Lehet, hogy valaki a kamerájával nincs megelégedve, de ez olyan, mint az edzés egy híres sportágban: ahhoz, hogy megnyerd az olimpiát, elég heti öt edzés, de lemehetnél hétszer is. Amin lehetne fejleszteni, az az sms-küldés, ugyanis ez abszolút kétkezes feladat lett itt. Nem azt mondom, hogy nehéz, de egy kézzel könnyebb lehetne, és hát ehhez vagyunk szokva.

A munkád során segít egy ilyen okostelefon?
Nagyon sokat megyek fellépni, és mostantól ezeket a műsorokat fel is tudom venni. Egy rendezvényről ugyanis rengeteg képet kell készíteni, mi történt, hogy zajlott, most egyszerűen felveszem, és annyira jó a minősége, hogy prezentáció vagy tárgyalás alkalmával is használhatom. Egyszerűbbé teszi a munkám, és megkönnyíti a kommunikációmat.

Hogyan látod, az iPhone-jelenség valóban megreformálja a kommunikációt, vagy csak egy jól összerakott geek-őrületről van szó?
Ezek az eszközök nagyon jó kellékek, kiegészítők, de nem szabad megengedni nekik, hogy teljesen megváltoztassák az életétünket. Az összes jó részt, amit az iPhone is tartalmaz, és üzenetként eljutott a felhasználóhoz, azt át kell venni, mert tényleg megkönnyíti bizonyos helyzetekben az ember életét. Ha például a GPS-funkciót is tökéletesítenék, akkor aztán tényleg übergiga lenne. Az emberek mindennapjait megkönnyítő funkciókat viszont tényleg mind tartalmazza az iPhone, igazi multifunkcionális készülék. Nem kell azon gondolkodni a megvásárlása előtt, hogy vajon melyek azok a tulajdonságai, amiket várhatóan javítani fognak a két hónappal későbbi modellben. Egy átlagos telefonvásárlás során figyelembe kell ezeket venni, gondolom a mobilgyártóknál tudatos, hogy egy picivel mindig többet tesznek hozzá, így fél évenként megjelenik az adott típus egy kicsivel okosabb, egy kicsivel jobb változata. Ám az iPhone-ba beletettek mindent, ezt már nem nagyon kell cserélgetni a következő forradalmi újításig. Addig pedig egyszerűen rá kell tölteni a szükséges alkalmazásokat és frissítéseket, és minden működik, a készülék pedig marad.

Az európai iPhone megjelenést hatalmas hisztéria kísérte. Csak divat, vagy tényleg meg lehet őrülni érte?
Abszolút divat, ami ráadásul futótűzként terjed. Azt tapasztaltam a baráti körömben, hogy vett valaki egyet, elmondta mik a jó dolgok benne, megmutatta a másiknak, az is vett egyet, és így lassan egyre gyakoribb a készülék. Ez nem gerillamarketing. Csendben, de határozottan terjed a tűz - jó értelemben persze. Persze nem hiszem, hogy ennél nagyobb őrületre szükség lenne. Nyilvánvaló, hogy az elektronika híve vagyok, de meg kell hogy hagyjuk azokat a dolgokat magunknak, amitől az ember ember. A technika szolgálja ki, de ne vegye át az emberek helyét. Forradalmian új, és nagyon jó készülék, ott van a helye a mindennapi használatban, de attól én ódzkodom, hogy mindent a telefonom csináljon, mindenem egy telefon legyen.

Szoktatok még Ganxta Zolival és Nacsa Olivérrel együtt konzolozni?
Nacsa Oli már sajnos kiesett. Ugyanis nálunk alapszabály, hogy kétszer lehet késni. Harmadszor már csak azt fogadjuk el indokként, ha valaki szül, vagy éppen meghalt - és ugye csak fiúk vagyunk. Szigorú szabályok vannak, és számadás. Elnapolni lehet, de ilyen esetben 48 órával előtte értesíteni kell a Zolit, aki a végrehajtó bizottság elnöke, vagy engem, a FIFA elnökét. Erre azért van szükség, mert ha valaki kiesik, páratlanul nem olyan jó játszani. Visszatérve a kérdésre, olyannyira komolyan toljuk, hogy már lázban égünk, mert nemsokára kijön a FIFA 2009. Még a szoftvergyártóhoz is elért a híre, hogy milyen őrült módon csináljuk ezeket a tornákat, és így kapunk egy tiszteletpéldányt. Zolival el is mehetünk kipróbálni - aminek persze nagyon örültünk.

Szoktál az iPhone-on is játszani?
Próbáltam a golfot és sakkot töltöttem le, ami a nagy felbontású képernyőn kiválóan élvezhető. Ezek be is jöttek. Egy dologtól viszont nagyon ideges lettem: ha golfozás közben hív valaki, a játék elvesz egy ütést. Ez olyankor a legbosszantóbb, mikor már csak egy ütésre vagyok a lyuktól, valaki hív, felveszem, és amikor visszalépek, azt az ütést, amit el sem indítottam, elvesztettem.

Mit gondolsz arról, hogy a telefonok ma már inkább handheld konzolok? El tudod képzelni, hogy két iPhone-on játszotok egymás ellen a haverokkal?
El tudom képzelni, de még meg kell várni, hogy mindenkinek legyen egy iPhone-ja, és ráhangolódjanak erre. Sajnos, akad a baráti körömben olyan, aki nem is akar, pedig mondtam, hogy elég baráti áron lehet hozzájutni.