Napelemes bázisállomás Baracskán

2008.09.29. 10:35

Napelemmel szerelte fel az egyik mobiltársaság Baracskai bázisállomását. Az állomás éves energiaszükségletének felét fedezi a megújuló energiaforrásra épülő forrás.

A tizenhét napelem-panel névleges teljesítménye egyenként 160 Wp, a Magyarországon jellemző fényviszonyokkal kalkulálva a napelemek az évi 10-11 kWh fogyasztású bázisállomás energiaigényének mintegy felét képesek fedezni. Egy, a baracskaihoz hasonló bázisállomás üzembe helyezésével évente 2,2 tonna szén-dioxid kibocsátástól lehet megóvni a környezetet. Napelemes adótornyok felállítása pillanatnyilag csak hosszabb távon térül meg, de az energiaárak növekedésével mindinkább előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások.

A Pannon által kiépített állomás az első eleme annak a stratégiának, melynek alapján a vállalat 2011-ig 24 százalékkal kívánja csökkenteni éves szén-dioxid kibocsátását. A cég közleménye szerint a hálózati infrastruktúra felel a vállalat energiafelhasználásának jelentős hányadáért, így a napenergiával működő bázisállomások létesítése az egyik első lépés a vállalás teljesítése felé.