Az iGo 8 is veszi a forgalmi információkat

2008.10.01. 14:51

Az iGo navigációs szoftver gyártója, a Nav N Go Kft. is megállapodott a magyarországi TMC-szolgáltatóval, ezzel lehetővé válik, hogy október második felétől az iGo 8-felhasználók is használják az országos "dugófigyelő" szolgáltatást.

2008. október közepétől a legtöbb Nav N Go iGO 8 szoftver PDA-verziója és a naviextras.com portál által támogatott navigációs készülékek (PNA-k) számára is elérhető lesz a magyar Traffic Message Channel (TMC), azaz a forgalmi üzenőcsatorna. A szolgáltatás használatához szükséges frissítések a kereskedelmi indulást követően a Nav N Go új térképfrissítő portálján, a naviextras.com-on keresztül lesznek kaphatók.

A Top-Map Kft. Magyarország térképével forgalomba hozott, Nav N Go iGO 8 platformot használó, naviextras.com-on támogatott készülékek tulajdonosai a TMC-használatot is támogató navigációs térképet frissítésként, ingyen tölthetik majd le.

Magyarországon a TMC-szolgáltatást a TrafficNav Kft. nyújtja, az MR2 Petőfi rádió hullámhosszán keresztül. A "dugófigyelő" szolgáltatás igénybevételéhez szükség van egy TMC-adattáblát magába foglaló, Magyarország digitális térképét tartalmazó szoftver megvásárlására vagy frissítésére, egy TMC vételére alkalmas készülékre, vagy a meglévő készülékhez csatlakoztatható TMC-antennára. Fontos tudni, hogy a hardver és a rádióadás térereje is befolyásolja a dugóinfók vételét, így - például az adók vételkörzetének peremén - előfordulhat, hogy a Petőfi adó a rádión még fogható, de a navigációs készülék már nem tudja értelmezni a TMC-jeleket.

Budapesten augusztus elején, Magyarország egész területén pedig a nyár végén indult el a TMC sugárzása. Az FM rádiósávban küldött jelek az útlezárásokról, dugókról tájékoztathatják a GPS-készülékkel rendelkező autósokat. A szolgáltatást elindítása után az [origo] Techbázis hasábjain is teszteltük.

KAPCSOLÓDÓ CIKK