Megint megússza a nyugdíjazást az XP

Vágólapra másolva!
A Microsoft eredeti tervei szerint csupán 2009 január végéig lehetett volna olyan új számítógépet vásárolni, amelynek tulajdonosa jogosult a Windows Vista mellett a korábbi változat, az XP használatára is: a határidőt most újabb hat hónappal meghosszabbították a szoftveróriásnál.
Vágólapra másolva!

Bár a Windows XP a felhasználók körében jelenleg is népszerű, valószínűleg ezért is döntött úgy a Microsoft, hogy már nem az első alkalommal meghosszabbítja az operációs rendszer elérhetőségének körét. Az eredeti tervek szerint már idén januárban, egy évvel a Vista premierjét követően nyugdíjba vonult volna, ám mivel a Vista eladásai elmaradtak a várakozásoktól, a Microsoft július végéig kitolta a termék életgörbéjét.

Legutóbbi, ezzel kapcsolatos beszámolónkban még arról adtunk hírt, hogy az OEM-verziójú, vagyis egyetlen konfigurációra telepíthető XP-t 2009 január 31-ig lehet beszerezni. Emellett az XP-t egy másik, speciális módon is lehet legálisan használni: ugyanis ha valaki a Windows Vista Business, vagy Ultimate verzióját választja, az jogosult a korábbi verzió használatára - bár a telepítőlemez beszerzését magának kell megoldania (bár egyes gyártók eleve mellékelnek az alapcsomagban XP-s CD-t is).

A szofteróriás legutóbbi bejelentése szerint jövő januárban sem fog nyugdíjba vonulni a Windows XP, a fent ismertetett módokon ugyanis 2009 július 31-ig lesz legálisan beszerezhető az operációs rendszert. Ezen kívül a Microsoft egy másik kivételként 2010 június 30-ig ugyancsak elérhetővé teszi az operációs rendszert netbookokhoz, vagyis az Asus Eee PC-jéhez hasonló olcsó minilaptopokhoz.