Vásárolni lehet a YouTube-videókból

Vágólapra másolva!
Egy kattintással meg lehet venni a YouTube-videókban látott, vagy azokhoz kapcsolódó termékeket két nagy amerikai webáruház kínálatából. A szolgáltatást a Google minél több parnterrel bővítené a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

A világ legnépszerűbb videomegosztóját birtokló Google új szolgáltatást vezet be az Egyesült Államokban: a YouTube-klipekben látott termékeket egy kattintással meg is lehet majd vásárolni. Az internetes vállalat a iTunes zeneáruházzal és az Amazon.com internetes áruházzal fogott össze a szolgáltatás elindításához, amelynek fő profilja a könyv, a CD és a DVD és a videojáték, de ezen kívül szinte mindent árulnak már.

A nézők a YouTube-lejátszó ablak alján találnak majd egy gombot, amellyel egy kattintással letölthetik vagy megrendelhetik a klipben látott terméket a két online áruház kínálatából. A cég olyan árukat is felkínál majd megvételre, amelyekről csak említés esik, vagy valahogy kapcsolódnak a látottakhoz.

A Google a közeljövőben szeretne további forgalmazókat is bevonni a kezdeményezésbe, elsősorban a filmipar, a televíziós produkciók, a zenekiadás illetve a könyvkiadás területéről - mivel ezek azok a termékek, amelyeket gyakran megjelennek a webes klipekben és könnyű őket az interneten keresztül értékesíteni.

A YouTube mindeddig nem generált jelentős bevételeket a Google-nak, amely nem egészen két évvel ezelőtt 1,65 milliárd dollárért vásárolta fel azt alapítóitól. Hirdetések ugyan jelennek meg az oldalon, de a legtöbb klipet beágyazott formában tekintik meg az internetezők, ahol ezek nem látszanak, a vásárlásra ösztönző gombok azonban a lejátszó ablak részeként jelennek majd meg.