Avatárok szállták meg a tiltott várost

Vágólapra másolva!
Bár repülni, harcolni vagy szexelni nem lehet benne, leginkább a Second Life-ra hasonlít, és turisztikai célokat szolgál a tiltott város pénteken bemutatott virtuális mása, amelyet a pekingi császári palotában működő múzeum az IBM-mel közösen hozott létre több mint hárommillió dollárból.
Vágólapra másolva!

A kínai császárok a Ming-dinasztia 1368-as hatalomra kerülésétől egészen a Csing-dinasztia 1911-es bukásáig a tiltott városból irányították az országot, a helyszín 1987 óta a világörökség részét képezi, a császári palotában 83 éve múzeum működik, amely a világ leglátogatottabb ilyen létesítményei közé tartozik. A tiltott város virtuális másának bejárásához egy több mint kétszáz megabájtos telepítőjű szoftvert kell letölteni a www.virtualforbiddencity.org címen elérhető honlapról. Próbáink során kiderült, hogy a virtuális bejárás viszonylag izmos konfigurációt igényel, a rendszer - vélhetően a nagy számú érdeklődőnek köszönhetően - pedig hajlamos volt hibaüzenettel leállni, pedig a teljes rendszer a világ negyven pontján elhelyezett szerverpark gépein fut.

Cserébe a tiltott város poligonos változata meglehetősen élethű, pazar látványt nyújt, szinte mindent pontosan lemodelleztek benne. E-mailes regisztrációt követően a felhasználók különböző extra szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, például üzeneteket válthatnak egymással. Avatárból, vagyis a virtuális turista karakteréből kilencféle áll rendelkezésre, ezeket a jobboldalt lévő menü Scrapbook nevű pontjában lehet elérni: többek közt birodalmi eunuch, gyerek, iparos, vagy a palota őrének gúnyáját is magunkra ölthetjük. Az irányítás a kurzormozgató billentyűkkel és az egérrel történik: utóbbi bal gombjával például épületekre, szobrokra ráklikkelve bővebb információhoz lehet jutni, a jobb gombbal pedig a kamerát lehet mozgatni.


Így néz ki a virtuális tiltott város

Mintegy félórányi barangolásunk során mindössze egyszer sikerült szóba elegyednünk egy másik játékossal, de ő is kínaiul szólt hozzánk, pedig még külön mozdulatokat is lehet aktiválni a többiek üdvözlésére a Chat menüben elérhető gombokkal. Jó szolgálatot tesz még a jobb oldal tetején lévő Map, vagyis a térkép, az erre felnyíló ablakban is érdemes a View Detailed Map gombra kattintani, itt ugyanis közvetlenül a látnivalókhoz teleportálhatjuk karakterünket, megspórolva jópár percnyi virtuális gyaloglást. A megtett távról egyébként a program külön statisztikát is vezet, ezt ugyancsak a Scrapbook-ban lehet elérni. A tiltott város érdekességei közé tartozik a virtuális tücsökharc, az íjászat, illetve a Weiqi nevű táblás, a malomhoz hasonló logikai játék. A virtuális világban különböző történelmi jeleneteket is létrehoztak, így például a látogatók megtekinhetik az uralkodót étkezés közben, illetve fontos események helyszíneit is bejárhatják, a Tour Guide feliratú karakterekre kattintva pedig idegenvezetést is lehet kérni. Bár a barangolást hangulatos kínai népi zene festi alá, sajnos az ilyenkor elhangzottak szöveges formában kerülnek a látogató elé.

A Virtual Forbidden City szoftver kínai és angol nyelven használható, és egyaránt letölthető Windows XP, Vista, Mac OS X és Linux alá is, melyeket erről a linkről lehet letölteni.