Százdolláros laptop helyett virtuális PC-k

Vágólapra másolva!
Megosztott asztali gépeket kapnak az indiai iskolások százdolláros laptopok helyett. A virtualizált számítógépek sokkal olcsóbbak valós társaiknál - adta hírül a BetaNews.
Vágólapra másolva!

Az indiai kormány az NComputing virtualizációs cégtől rendelte meg az ország 1.8 millió iskolását kiszolgáló rendszert. A cég által kínált megoldásban úgy jutna hét diákra egy asztali számítógép, hogy mindegyik nebuló saját monitort, egeret és billentyűzetet kap. A Ncomputing-féle virtualizált rendszer egyaránt használható Windows és Linux operációs rendszerrel.

A cég számítógép-megosztó megoldásának használatával egy munkaállomás hetven dollárba kerül. Jelenleg az OLPC számítógépek darabonként 188 dolláros áron érhetőek el a fejlődő országok számára. A nyuszifüles laptop versenytársának szánt Windows XP-vel szállított Intel Classmate gépek pedig 200 dollár.

A kezdetekben India OLPC-k beszerzésével akarta javítani oktatását, ám az év közepén Dagubbat Purandareswari miniszterasszony azt jelentette be, hogy inkább saját megoldást készítenek a problémára. Ezt az elképzelést egy sajtóhibából kifolyólag tízdolláros laptopként ismerte meg a világ, ám hamarosan kiderült hogy akár száz dollárt is rászánna nebulóira az indiai állam.

Az NComputingnak nem ez az első oktatási projektje, már nyolcvan országban működnek az energia- és költségtakarékos géptermeik. Ilyen számítógépekkel szerelte fel iskoláit például Macedónia, Törökország vagy a Dél-afrikai Köztársaság.