Kérem vissza az adataimat!

Vágólapra másolva!
Kíváncsi nethasználók vagyunk, több száz megabájtnyi adatunk hever különböző webes szolgáltatásokban, így például a Google szerverein. Megpróbáltuk, mit lehet ebből az információhalomból visszamenteni PC-nkre, hogy a világhálótól távol is elérjük ezeket. 
Vágólapra másolva!

Évek óta tartó trend az egyszerűbb alkalmazások webre költözése. Tudunk egyedül vagy munkatársakkal közösen dokumentumot szerkeszteni a weben, ott tarthatjuk a teljes telefonkönyvünket, egy helyen összegyűjthetjük és széljegyzetekkel láthatjuk el az összes érdekes hírt. Mindehhez még a Google ingyenes szolgáltatásaiból sem kell kilépnünk, mind elérhető egy jelszóval. Probléma akkor lép fel, ha az internetkapcsolatunk vagy mondjuk a keresőóriás szolgáltatásai gyengélkedni kezdenek. Ilyenkor megáll a világ, nincs levelezés, és persze hozzáférhetetlenné válnak eltárolt telefonszámok, címek is.

Könnyen letölthető levelezés

Az internetes levelezésnek kialakult szabványai vannak. A fejlettebbnek számító vagy legalábbis nagyobb kényelmet nyújtó IMAP levélletöltési protokoll is betöltötte már a huszadik életévét. Ennek megfelelően rendkívül egyszerű letölteni asztali kliensbe a teljes levelezést. A kapcsolódási lehetőségeket a Gmail Beállításai között lehet engedélyezni, majd az asztali kliensben elindítani a letöltést. Kiemelt figyelmet csupán a POP protokoll igényel, ennek használatakor érdemes meghagyni a szoftvernek, hogy a szerveren is hagyja meg a leveleket. Ilyen beállításokkal akkor sem vész el minden, ha a számítógép merevlemeze bemondja az unalmast.

Forrás: [origo]
Egyértelmű beállításokkal kényeztet a Gmail


A fenti beállítások egyike sem ördöngösség, a megfelelő levelezőkliens - például az általunk is tesztelt Thunderbird - letöltésével együtt is tíz perc alatt összeállítható a rendszer. Az egyes levelezőkliensekhez ráadásul részletes segédletet is biztosít a cég, igaz, csak angol nyelven. Egyedül az utolsó lépéshez, a tulajdonképpeni letöltéshez szükséges némi türelem. Ha többévnyi levelezést akarunk lementeni, akkor a folyamatot néhányszor újra kell indítani, mert időtúllépés miatt megszakad. Szerencsére erre csak az első alkalommal van szükség, utána a napi üzeneteket már egy nekifutásra is be tudja gyűjteni a kliens.

Egy kattintással az asztalon a naptár

Még könnyebb azoknak a dolga, akik az asztalon szeretnék tudni a webes határidőnaplójuk tartalmát. A naptárbeállítások között külön menüpont van az összes általunk létrehozott naptár letöltésére. Az így kapott fájlt kicsomagolva az iCal formátumú állományokat bármely jobb asztali alkalmazással - például a Mozilla Sunbirdjével - meg lehet etetni.

Akik nem akarják teljesen elhagyni a szolgáltatást, azok viszont jobban teszik, ha az asztali kliensükben feliratkoznak a saját naptárjukra. A cég által augusztusban bevezetett CalDAV támogatásnak hála a gépünkön levő és az interneten tárolt verzió még szinkronban is marad. A beállításokat a Lifehacker blog fotókkal illusztrált bejegyzése segítheti.

Eltűnő karakterek, hiányzó címek

Elvben a naptárak lementéséhez mérhető csak a Gmail címtárának a kinyerése. Az oldal három formátumot is felkínál: a Google és az Outlook saját CSV (vesszővel elválasztott értékek) fájlját, valamint a szabványnak számító vCard digitális névjegykártya-fajtát is. A mentéskor kiválaszthatjuk, hogy csak az általunk felvitt kártyákat mentse vagy az összes javasolt kontaktét is. Igaz, ez a régebbi Gmail-felhasználókat nem váltja meg, az ő címjegyzéküket a levelező automatikusan teleszemetelte mindenkinek a címével, akivel valaha levelet váltottak.

Forrás: [origo]
Barátságosnak tűnik, de nagy zűrt csinál a címjegyzék

Az elvben egyszerű eljárás valamiért mégsem működik. A számítógépre letöltött vCard fájlból hiányzik az összes ékezetes karakter, a CSV formátumú állományból pedig csak az Ő és Ű tűnik el a gép asztaláig vezető hosszú úton. Az pedig végleg furcsa, hogy a Google Fiókkal közvetlenül beszélő alkalmazások, például a mobilok telefonkönyvének szinkronizálására is képes My Phone Explorer, képesek ékezethelyesen begyűjteni a névjegykártyákat.

Az igazán elkeseredettek megpróbálkozhatnak a Zindus szolgáltatás használatával Thunderbirdjükbe letölteni a google-s kontaktokat, ám előre számolniuk kell azzal, hogy az ékezethelyes nevek ára a postai címek elhagyása. Megoldást talán a Thunderbird 3 hozhat, amennyiben egyszer elkészül.

Nem adja szívesen írásainkat a Google

Példásan könnyű adatokat kinyerni a Google Dokumentumokból, ha csak egy-egy írásra vagy táblázatra van szükségünk. Ilyenkor több formátum közül is választhatunk, még PDF-et is tud nyomtatni a webes szövegszerkesztő. Az ingyenes OpenOffice.org irodai csomagot használók pedig a letöltögetést is megspórolhatják egy kiegészítő telepítésével. A hosszú nevű Openoffice.org2GoogleDocs segítségével úgy nyithatnak meg és menthetnek el a Google szolgáltatásában tárolt fájlokat, mintha csak a számítógép merevlemezén lennének.

Forrás: [origo]
Példás export, amíg csak egy-egy anyagra van szükségünk

Az összes dokumentum letöltése azonban már nehezebb feladat. Az eddigiekhez hasonló külön export lehetőség nincsen, több szövegfájlt csak zipbe csomagolt HTML lapokként lehet leszedni a Dokumentumokból, a többi formátum ilyenkor nem áll rendelkezésre. Ilyenkor arra is kell figyelni, hogy ne kerüljön a kiválasztott anyagok közé táblázat, mert akkor a zipes megoldást sem engedi a szoftver. Aki több táblázatot szeretne egyszerre exportálni, az pedig igazán pórul járt, ilyet a rendszer egyelőre nem tud.

Elkeseredni nem kell, megoldás természetesen van, de se nem egyszerű, se nem kényelmes. A szökéshez Firefox böngésző, az ebbe telepíthető Greasemonkey kiegészítő és a Google Docs: Download nevet viselő szkriptre van szükség. Ezeknek a telepítése után a Dokumentumok felületén egy Download Your Documents gomb, ahol kiválaszthatjuk, milyen formátumban lenne szükségünk a kijelölt anyagokra. A szkript végül összeállít egy oldalt, amely a dokumentumok letöltési linkjeit tartalmazza, utolsó lépésként erre az oldalra kell ráereszteni egy letöltésmenedzser programot. Amennyiben nincs ilyen a számítógépen, úgy a Firefoxba beépülő Down Them All kiterjesztés célszerű választás lehet.

Küzdelmes az utolsó apróságok kinyerése

Ha a fenti szolgáltatásokból kinyertünk minden hasznos adatot, már a célegyenesben vagyunk. A Google Readert használóknak még hátra van a feliratkozott hírcsatornák listáját tartalmazó OPML fájl lementése, de ez három-négy kattintással megszerezhető. Ráadásul a formátum az RSS olvasók olyan szabványa, ami garantáltan működik bármilyen programban.

Ügyeskedni csak azoknak kell, akik a későbbi olvasásra elrakott csillagozott cikkeket is ki akarják nyerni a webes hírolvasóból. Még a legegyszerűbb eljárás is komoly műveleteket igényel, például a szolgáltatásból egyszerűen kinyerhető Atom formátumú dokumentum emberi szem által olvashatóra alakítását. Az igazán lelkesek az RKGBlog útmutatásai alapján lementhetik az elrakott cikkeiket, a többség számára viszont valószínűleg nem éri meg a fáradságot az eljárás.

A megjegyzéssel megosztott (Share with a note) cikkeket is RSS-en keresztül a legegyszerűbb kinyerni. A megosztásokat a weben megjelenítő oldalról elérhető hírcsatorna címének végére kell a ?n=200 kifejezést illeszteni, így a rendszer az utolsó kétszáz elemet megjeleníti egy XML fájlban. Kis sakkozással az összes kommentált cikket letölthetjük, igaz, a konvertálgatás még itt is hátra van.

Kényelmes félmegoldás

A fentiekből látható, hogy a problémát teljesen nem sikerült megoldani. Adatdarabok maradnak utánunk a hálón, amelyeket net hiányában csak akkor érünk el, ha előtte fáradságos munkával, kézzel lementettük őket egyszerű szövegfájlokba. Aki nem teljes menekülésen, csak az offline munka lehetőségének megteremtésén gondolkodik, az jól járhat Google Gears kiegészítőjének telepítésével. Ennek segítségével a netről való lecsatlakozás előtt a számítógépre lehet szinkronizálni az adatokat és a webalkalmazások működéséhez szükséges fájlokat. Az adatok továbbra is csak böngészőből lesznek elérhetők, de a semminél talán ez a megoldás is több.