Vágólapra másolva!
Hétfő este folytat vitát, szerdán pedig szavaz Strasbourgban az Európai Parlament arról az előterjesztésről, amely támogatásáról biztosítja az EU "kormányának", az Európai Bizottságnak a javaslatát az internethasználat során szükséges gyermekvédelemről.
Vágólapra másolva!

Az elképzelések szerint "gyerekbiztos" megjelöléssel, szűrőkkel, forródróttal, illetve a tagállamok közötti szorosabb együttműködéssel védenék a gyerekeket az internetes zaklatástól és a rájuk leselkedő egyéb veszélyektől. Az Európai Bizottság 2009-2013-ra szóló "Biztonságosabb internet" programja harcot hirdet a gyermekek sérelmére elkövetett internetes visszaélések ellen, növelni kívánja az ezzel kapcsolatos társadalmi tudatosságot, valamint uniós kutatói hálózat létrehozását irányozza elő.

Az európai parlamenti szakbizottság támogatja, hogy az 55 millió eurós költségvetésű program részeként kialakítsák a "gyerekbiztos" megjelölés feltételrendszerét a megfelelő tartalmakat bemutató weboldalak számára. Az oldalakat blokkoló és szűrő rendszerekkel is el kellene látni, hogy kizárják a gyerekekre káros tartalmakat.

Forródrót indításáról is szó van a javaslatban: ott azonnal jelenteni lehetne, ha valaki illegális tartalomra bukkan. A szülők, tanárok és óvónők számára oktató csomagokat fejlesztenének ki. A tagállamok szorosabb együttműködése arra irányulna, hogy gyorsabban megtalálják a gyermekek elleni internetes bűncselekmények elkövetőit.