Játékszoftverekről is készül eladási toplista

Vágólapra másolva!
A Magyarországon forgalombahozott játékokról is készül eladási toplita a jövőben. A zenei slágerlisták, a mozik forgalma alapján összeállított filmes toplisták után lesz tehát játéklista is.
Vágólapra másolva!

Heti rendszerességgel közzéteszik a jövőben a hazánkban legtöbb példányban eladott játékprogramok listáját - derült ki egy mai, a Zene és Média Kft. által tartott sajtótájékoztatón. A játékprogramok toplistáját több szempont szerint is összeállítják: árfekvés, és platform alapján - tehát hogy valamelyik konzolra, vagy PC-re kiadott játékról van szó - is látható, hogy melyek a legnépszerűbb programok.

A piac nagyja benne van

A listát a Zene és Média nyár óta készíti el, a legnagyobb szoftverforgalmazók - ismert áruházláncok, boltok - eladási adatai alapján. Mivel a legkisebb boltok, valamint egyetlen nagyobb áruházlánc egyelőre nem csatlakozott a kezdeményezéshez, a játékkereskedelmi piac 70-80 százalékának adatait dolgozzák fel. Szintén nem mindegyik játékkiadó csatlakozott a kezdeményezéshez, van, amelyik még gondolkodik azon, hogy kiadja-e az adatait a Zene és Médiának. A heti rendszerességgel megküldött adatok alapján hétről hétre megjelentetik a toplistát. A nyár óta vezetett, de most először publikált lista szerint hazánk legkelendőbb játéka a focis FIFA 09. Alább közreadjuk a valamennyi platformon forgalombahozott játékok összesített listáját (a linkekre kattintva az egyes játékok próbaverziói érhetők el).

Galó István András, az Electronic Arts magyarországi képviseletének munkatársa elmondta: piaci becslések szerint itthon a számítógépeken, konzolokon futó játékprogramok 60 százaléka hamis - tehát a toplista a tényleges példányszámok 40 százalékának - a legális forgalomnak - alapján készült. Galó emlékeztetett, hogy szintén becslések szerint, pár évvel ezelőtt még 85 százalék volt az illegális - másolt, feltört - játékok aránya.

Kevesebb a lopott játék

Az illegális játékok visszaszorulása a szakember szerint részben épp annak tudható be, hogy a játékok terjesztése, kereskedelme az elmúlt öt évben Magyarországon is szervezettebb lett. Míg korábban gyakran előfordult, hogy egy-egy várva várt, ám csak külföldön megjelenő játék idehaza később került a boltokba, ma már kisebb, vagy egyáltalán nincs csúszás a magyarországi premierig. A toplista közzététele éppenséggel a vásárlók számára kíván irányt mutatni, az iparág szakembereinek sejtése szerint ugyanis a játékok harmadát ajándékba veszik - zömmel szülők a gyerekeiknek. Részben ennek a vásárlói rétegnek kívánnak segíteni azzal, hogy hétről hétre megmutatják mik a legnépszerűbb programok.

Közép-Európában egyébként nálunk állítanak össze ilyen listát először: Európában Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és a Skandináv államokban publikálnak hasonló összesítést.

Forrás: [origo]

További listák a Slágerlisták.hu-n

Azért még lenne mit közzétenni

Sajnos maga a slagerlistak.hu weboldal is jócskán hiányos: külön kigyűjtve nem szerepel rajta az adatokat szolgáltató játékkiadók neve, sem a kereskedőké, a listák fejlécében található érthetetlen rövidítések sincsenek feloldva (segítségül: No. = a tárgyheti helyezés, M = elmúlt heti helyezés, H = a játék megjelenése óta eltelt hetek száma és Cs = a legjobb - csúcs - helyezés a toplistán).

Szintén lemaradt az árkategóriák pontosítása, ami pedig szintén orientáló hatású lehetne a vásárlók számára. A legolcsóbb, olcsó és teljesárú kategóriák pedig igen bonyolultan struktúrálódnak: egy konzol esetében a teljes ár jócskán tízezer forint felett jár, míg egy PC-re kiadott játék már 4000 forinttól számít felsőkategóriásnak.