Extrém PC-k nem csak egy vagyonért

Vágólapra másolva!
Teljesen egyedi kinézetű számítógépeket barkácsoló mániákusok mérték össze tudásukat a mod-tech HALL című versenyen: mint a helyszínen megtudtuk, ha van rá ideje, bagóért is lehet bárkinek extrém kinézetű, teljesen egyedi PC-je - ha hajlandó egy csomó időt és munkát szánni rá.
Vágólapra másolva!

A modderek, vagyis a számítógépüket egyedivé átépítő szakik a kArton Galériában tartották idei megmérettetésüket, a kéttucat induló közöt természetesen szép számmal akadtak komoly költségvetésből dolgozók is. Több százezer forint ráfordításával készült például a Spare Tyre nevet viselő gép, amelyet a gumibizniszben érdekelt készítője egy BMW abroncsába épített bele mintegy 5 hónapos munkával.

Forrás: [origo]
A kép megnyitása nagy méretben

A kék színnel megvilágított masina elkészítéséhez sérült felniket használt fel, s tett hegesztéssel használhatóvá a készítő Bartos Péter. Meglehetősen izmos konfigurációról van szó, a gép lelkét ugyanis négymagos Intel processzor, és izmos Nvidia 8800 GT grafikus kártya szolgálja. Az egyes alkatrészek üvegpolcokhoz vannak rögzítve, ezeket mind egyedileg kellett legyártatni az előlap üvegéhez hasonlóan, melyen vékony rés teszi lehetővé a laptopos optikai meghajtóba a DVD-k és CD-k behelyezését.

Forrás: [origo]
A kép megnyitása nagy méretben

Bögyös Krisztina és Mészáros Zsolt merész alkotása a régi lemezjátszó belsejébe épített diszkós számítógép, amely úgy készült el, hogy az eredeti hifi eszköz elektronikáit kigyomlálták, helyére pedig egy Pentium III-as PC-t ültettek. A művelethez szükséges egyedi alkatrészek beszerzése és a kész - mint megtudtuk, eladó - konfiguráció összeállítása mintegy fél évet vett igénybe, a teljes költségvetés azonban csupán ötvenezer forint körüli. Az eredet lemezjátszó gombjai és tológombjai az új változatban már a számítógép funkcióit vezérlik, a zöldes fényű folyadékkristályos kijelzőn pedig a lejátszott mp3-ak címei jelennek meg. Az eredeti zenegépből a lemezt forgató motor épen maradt belül, ez forgatja a lámpával megvilágított diszkógömböt is.

Forrás: [origo]
A kép megnyitása nagy méretben

Ugyancsak szerény, néhány tízezer forintos költségvetésből készült Fresli János Piramis nevű gépe: ennek szíve stílusosan egy "ókori" Pentium III-as rendszer - ez arra elegendő, hogy a készítő felesége internetezni tudjon rajta. Ennek a masinának az az extrája, hogy a beépített mechanika automatikusan szétnyitja és bezárja a fáraó sírhelyét mintázó gépházat, melyet belülről hieroglifák és kövek díszítenek. A külső borítás csempéből készült, melyet ragasztóval vont be és öntött le homokkal az alkotó cirka két hónap alatt.

Forrás: [origo]
A kép megnyitása nagy méretben

Az ismert amerikai behemót terepjáró, a Hummer nagy rajongója Horváth Zoltán, kézenfekvő, hogy otthoni házimozi rendszere mellé is egy ilyen járgányt mintázó PC-t épített fenyőfa lemezből. A kerekeket esztergályos készítette, egyenként több mint két kilót nyomnak a mérlegen, így érthető, hogy miért szükséges kézikocsi a számítógép mozgatásához. Az első fényszórók ledjeit elektronika villogtatja a fényorgonához hasonló módon. Az építés mintegy 1100 munkaórát vett igénybe, az alapgép árán felül pedig 40-50 ezer forintot kóstáltak az alapanyagok.

Forrás: [origo]
A kép megnyitása nagy méretben

Egy másik márka, a BMW fanatikusa Dencső József, aki szabványos bolti számítógépházát építette át a német autógyártó formavilágának megfelelően. A felhasznált optikai tuningeszközök egy része autósboltból származik, de például az első gallytörő rács saját hegesztés. Belül ugyan csak egy régi 1800+-os Athlon processzor lakozik, viszont a gépház tetején stroboszkóp villog, ledek fénypászmái világítanak, a hangszórókból pedig külön közép-, és magashang-sugárzó is beépítésre került.

Forrás: [origo]
A kép megnyitása nagy méretben

Petró János saját éjjeliszekrényébe építette be számítógépét, ami természetesen a régi bútor jelentős átalakításával is együtt járt. Az alkotás alapjául a meglévő kétmagos Intel konfiguráció szolgált, melyhez a speciális vízhűtést az internetről szerezte be a készítő, használtan. A szekrénybe épített masina elkészítése az alapgép árán felül mintegy ötvenezer forintot kóstált, cserébe viszont a desztillált vizet és korrózióvédő adalékot keringető hűtőrendszer síri csendben végzi a dolgát, akár aludni is nyugodtan lehet a bekapcsolt PC mellett - ami egy éjjeliszekrény esetében nem utolsó dolog. A végleges változatban a hűtőfolyadékba az ultraviola sugárzáshatására világító adalék és egy UV-fénycső is kerül majd, így a csövek a sötétített ablakon is át fognak világítani. Azt azért megtudtuk a tulajdonostól, hogy a folyadékhűtés nem feltétlenül kezdőknek való játékszer, előfordulhat ugyanis az, hogy nem megfelelő rögzítés mellett csöpögni kezdenek a csövek, ami egy számítógép esetében nem egy életbiztosítás.

Forrás: [origo]
A kép megnyitása nagy méretben

Pethő Dávid az 1997-ben még DOS alá megjelent FPS-játék, a Blood nagy rajongója, aki hosszú évek óta építgette eredetileg teljesen normális házban megvásárolt PC-jét - melyben természetesen időközben az alkatrészek is cserélődtek. Elsőként a szárnyas vízköpő került fel, az olvasztott műanyag és az agyag koponyák, illetve a belül lévő ventilátorokat szabályzó potméterek később kerültek a gépbe, melynek oldalát is a játékból ismert karakterek díszítik.

Forrás: [origo]
A kép megnyitása nagy méretben

Ujfalusi Ákos Cápa PC-je esetében az alapkoncepció egy olyan számítógép megalkotása volt, amely kis méretű, és saját maga tartalmaz egy LCD-monitort is. Barátnője javaslatára döntöttek a cápa megformálása mellett: a víziállat teste üvegszálból és vászonból, valamint makettfestékből készült. A szemek helyén található a CD-meghajtó nyílása, a többi alkatrészhez a száj kinyitásával lehet hozzáférni. A teljes konfiguráció ára ötvenezer forint körüli a díszítéssel együtt.

Azt, hogy a zsűri melyik gépeket találta a legjobbnak, a kiállítás weboldalán lehet majd megtekinteni. Búcsúzóul még megkérdeztük a PC-bolondító szakikat, hogy miért nem látni sehol laptopokat: mint kiderült egy noteszgépen túlságosan össze van tömörítve az összes alkatrész, ráadásul a hordozható gépek drágák, és gépházukat megbontva az egész gép elveszti a garanciáját, ami még egy profi modder számára is komoly érvágás lehet.