Nem tűri a trágárságot az iTunes

Vágólapra másolva!
A megvásárolható számok címében és az albumok nevében cenzúráz az Apple, az iTunes bolt kicsillagozza a trágár szavak magánhangzóit. A nevükben szitokszavakat is tartalmazó dalokat bárki megveheti, ebbe nem szól bele a cég ízlésrendőrsége
Vágólapra másolva!

A zenebolt brit verzióján zajló furcsa cenzúrára a BBC figyelt fel az elmúlt hét péntekén. Pár gyors keresésből álló tesztünk szerint az amerikai verzióban is elszabadult néhol a trágárságszűrő.

Nincs kegyelem a szitokszavakat tartalmazó dalcímeknek, a System of a Down-tól csak a F**k the System című számot lehet megvenni, a Cypress Hillnek pedig csak Killa Hill N***as című dala létezik. A rendszer valószínűleg beállítás alatt áll, a Guardian zenebloggere által külön kiemelt Lesbians On Ecstasy zenekar hasonló című albumát már nem csillagozza ki a rendszer. Tilalom alá esik a mellet jelentő tits szó használata, viszont a szlengesebb boobs (kb. "dudák") kifejezést minden további nélkül megjeleníti a szoftver.

Csak kevéssé érinti a finomkodás az együttesek nevét. A keresőmezőbe ugyan nehézkes megtalálni a Butthole Surfers amerikai alternatív rockbandát, nevük első tagja szinte teljesen eltűnik, csupán a B és az e marad kicsillagozatlan. Az együttesek közt tallózva azonban már betűkkel van végigírva a banda neve, lehet, hogy ott nem sérti senki szemét.

A magánhangzók kicsillagozása az iTunes beállításaitól teljesen függetlenül történik. A kifogásolt címek akkor is olvashatatlanul jelennek meg, ha a program beállításaiban az összes gyermekvédelmi funkciót és korhatáros anyagok kezelésére vonatkozó opciót kikapcsoltuk. Azaz a programot nem érdekli, felnőttek-e a használói, a biztonság kedvéért sérülékeny lelkű gyermeknek veszi őket.

Az Apple szóvivője a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy hiba csúszott a zeneboltot csúnya szavak után végigvizsgáló programba. A cég igyekszik minél hamarabb visszaállítani a kicsillagozatlan verziót, Johnny Cash például már visszakapta nevét.