MID - a mobilnetkütyük új kategóriája

Vágólapra másolva!
MID - vagyis mobil internet device: az eszközöknek ez az új kategóriája valójában már évek óta létezik, de most, a HSDPA előretörésével új értelmet nyert. A héten az Intel és a francia SFR szolgáltató is olyan fontos bejelentéseket tett, melyek ezt a szegmenst érintik.
Vágólapra másolva!

A MID rövidítés olyan mobilinternet-eszközöket, kütyüket takar, amelyek a web gyors és kényelmes elérését szolgálják, és nem feltétlenül és elsősorban telefonálásra alkalmasak. Egy MID segítségével bárhol, bármikor lehet széles sávon adatot letölteni vagy e-maileket küldeni-fogadni. Fontos még, hogy jellemzően könnyű, ugyanakkor nagyméretű LCD-kijelzővel felszerelt készülékekről van szó. Ilyen közkedvelt termék például a Nokia Internet Tablet, amely Linux operációs rendszerrel és wifi-kapcsolattal teszi lehetővé a világháló elérését.

A francia SFR szolgáltató a héten jelentette be, hogy hamarosan két új, kifejezetten mobilinternetezésre alkalmas eszközt dob piacra. Az SFR M! PC Pocket 3G+ és a Archos 3G+ két, Linux operációs rendszert futtató eszköz, amelyben az USB-s modemjieről ismert Option cég HSDPA-modulja található. Az eszközöket elsősorban nem telefonálásra fejlesztették ki, hanem leginkább adatforgalomra használják a behelyezett SIM-kártya képességeit. A PC Pocket 3G+ 4,8 inches, nagyméretű TFT LCD-kijelzővel, Intel Atom processzorral és 4 GB beépített memóriával rendelkezik. A készülék alját eltolva megjelenik a teljes QWERTY-billentyűzet, amellyel villámgyorsan lehet e-maileket írni. Az Archos 3G+ 16 milli színű LCD-kijelzővel, 30 GB-ig bővíthető memóriával.

Az Option 2007-ben a MID-piac egyik meghatározó szereplője volt - már ami a leszállított HSDPA-képes eszközök számát jelenti. A cég a tavalyi év során felvásárolta a Benq-Siemens kutatásért és fejlesztését felelős csapatát, illetve szoros együttműködésben dolgozik a processzorgyártó Intellel is. Egy független piacelemző szerint 2012-re 90-130 millió mobilinternet-eszközt értékesítenek majd világszerte.

Érdekesség, hogy éppen az Intel jelentette be két hete, hogy az Ericssonnal való új, hosszú távú együttműködésük keretében, a továbbiakban közösen tesznek elérhetővé HSPA-s mobil-adatmegoldásokat mobilinternetes eszközökön - MID-eken. Az Ericsson így a notebookok és telefonok után más mobil eszközökön is kínál 3G mobil szélessávú technológiát.