Negyven éve találták ki a laptopot

Vágólapra másolva!
Az első hordozható számítógép ötletét 1968-ban vetették papírra, és bár prototípust sohasem építettek belőle, a Dynabook lett minden notebook és tábla-PC elődje.
Vágólapra másolva!

Negyven évvel ezelőtt, 1968 novemberében született meg az első hordozható számítógép terve az akkor 28 éves komputermérnök, Alan Kay fejében. A szakember négy évvel később a Xerox Palo Alto-i kutatóközpontjának (PARC) munkatársaként publikálta a Dynabooknak nevezett masina terveit, amely egy kicsit máshogy nézett ki, mint a mostani noteszgépek.

A masina egy 9x12 hüvelykes, könnyű, lapos tábla lett volna, amelyet nem lehetett volna összehajtani, de úgy nézett volna ki, mint egy teljesen szétnyitott mai noteszgép, a képernyő alatt a billentyűzettel. A mai noteszgépek elengedhetetlen kellékének számító egérről, touchpadről vagy más hasonló eszközről akkor még szó sem volt, és Kay nem a laptopok első célközönségét alkotó utazó üzletembereknek, hanem diákoknak, oktatási célra szánta a modellt. A tudós elképzelése szerint a hordozható gépnek nem lett volna szabad egy kilónál többet nyomnia, hogy a gyerekek könnyen magukkal vihessék, és egy speciális oktatóprogramot szánt a szoftveréül.

Az elképzelés a maga idejében már csak azért is merésznek számított, mert 1968-ban még személyi számítógép sem létezett. Az akkori masinák legalább akkorák voltak, mint egy szekrény, és többnyire lyukkártyákkal kellett etetni őket, nem csoda, hogy Kay nem is írta le részletesen a koncepció hardveres specifikációját. A kor technikai színvonalán Kay elképzelése megvalósíthatatlan volt, és egészen 1981-ig kellett várni az első hordozható számítógép megjelenésére. Az akkor piacra dobott Osborne 1-es azonban még mindig majdnem 11 kilót nyomott, és akkora volt, mint egy kisebb utazótáska.

Kay azóta visszatért a gyökerekhez

Forrás: Xerox, Alan Kay
Ez lett volna a Dynabook

Hiába maradt mindörökre papíron a Dynabook, a szakma mind a mai napig Alan Kayt tartja a notebook szülőatyjának. Bár a hordozható gépek korának hajnalán a gyártók nem nagyon hivatkoztak a PARC korai koncepciójára, Kay az Apple Macintosh (1984), majd a Microsoft tábla-PC koncepciójának megjelentetése elején is úgy nyilatkozott: ezek az első Dynabook-szerű modellek, amelyek megérdemlik, hogy kritizálja őket.

A Xerox PARC mérnöke persze megvalósult projektekből is kivette a részét, így többek között a Windowsból ismert, egérrel vezérelhető, ablakos grafikus kezelőfelület kialakításához is köze volt. Ezt a megoldást az Apple és a Microsoft is a Palo Alto-i kutatóközponttól vette át és vitte sikerre. Kay később megfordult az Atarinál és az Apple-nél is, jelenleg pedig a Nicholas Negroponte által elindított százdolláros laptop projektben dolgozik, vagyis elmondható róla, hogy visszatért a gyökerekhez, vagyis a Dynabook idejében megszületett elképzeléseinek megvalósításához.