A briteknél a videojáték beelőzi a CD-t

Vágólapra másolva!
A jelenlegi eladási adatok alapján a brit kereskedők arra számítanak, hogy az idén Nagy-Britanniában a videojátékok lekörözik majd  például a zenével vagy filmmel kapcsolatos termékeket, ezzel a szigetország legnépszerűbb szórakozási formájává növik ki magukat - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A Verdict Research elemzőcég prognózisai szerint a videojátékok piaca az Egyesült Királyságban 42 százalékkal bővül az idei év folyamán, ami többszáz milliárd forintnak megfelelő extra bevételt jelent, míg a zenei CD-k vagy a DVD-filmek piaca stagnál. A szakemberek becslései alapján a videojátékok szoftverei és hardvereiből 2008 végéig 4,64 milliárd fontos értékben kelnek majd el árucikkek, míg zenére és filmekre a britek csupán 4,46 milliárd fontos költenek.

Malcolm Pinkerton, a Verdict Research felmérésének készítője a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a zenei és filmes piac helyzetét jelentősen befolyásolja az, hogy ezekkel kapcsolatos termékeket egyre többen vásárolják meg online. Bár az internetes áruházakban letölthető formában árusított zeneszámok eladásai sokat javítanak a zenei piac helyzetén, az összképet negatívan befolyásolja a kalózkodás, illetve az intenzív verseny nyomán csökkenő árak, valamint a CD-n kiadott albumok számának csökkenése. Pinkerton elmondta, a zeneboltok polcain egyre több polcot kapnak az mp3-lejátszók, könyvek és videojátékok is, melyek közül az utóbbiak az átlagvásárlók körében is egyre népszerűbbek. A vállalat szakértője szerint a videojátékok a szórakozás relatíve olcsó, ám meglehetősen izgalmas, és innovatív módját biztosítják. Bár egy játékprogram ára sokszor három-négyszerese egy CD-nek vagy egy DVD-filmnek, hosszabb ideig is nyújt szórkozást, ezért sokan jobb vételnek találják.

A Reuters beszámolójából azonban az is kiderül, hogy a helyi szórakoztatóelektronikai eszközöket árusító cégeket tömörítő ERA (Entertainment Retailers Association) vélekedése szerint bár a videojátékos iparág valóban kitűnő évet zárt, a fenti számok némileg félrevezetőek: ezek ugyanis magukban foglalják a játékszoftverek mellett például a használatukhoz szükséges alapgépek, a konzolok eladásait is. A szervezet szóvivője szerint ennek megfelelően az arányokat akkor lehetne teljesen korrekt módon összehasonlítani, ha a zenei és filmes oldalról a CD-, és DVD-lejátszó eszközök árát is belekalkulálták volna az összeladásokba.