Megjelentek a hamisított Blu-ray lemezek

Vágólapra másolva!
A kínai filmkalózok elérkezettnek látták az időt, hogy nagy felbontásra váltsanak. Ugyan a tőlük származó HD kalózkópiák nem Blu-ray nyersanyagra íródnak - azok még túl drágák lennének hozzá -, és nem is olyan nagy felbontásúak, mint az eredeti Blu-ray korongokon lévő mozifilmek.
Vágólapra másolva!

A hamisítványok elég jó minőségűek, hogy átrázzák vele a vásárlókat, a filmipar pedig harci riadót fújt. A kínai Senzenben még a múlt hónapban ütött rajta a rendőrség egy raktáron, ahol éppen hamisított, a Blu-ray filmekével azonosnak látszó tokokba csomagoltak HD felbontású hamisított lemezeket. Mindössze nyolcszáz lemezt sikerült lefoglalni, de a filmstúdiók érdekvédő szervezete szerint ez volt az első eset, hogy ilyen formátumú lemezeket találtak Kínában. A kalózok a Blu-ray formátumú lemezekről készítették a kalózkópiákat, méghozzá úgy, hogy feltörték annak védelmét, majd egy szoftver segítségével HD-felbontásban (720p) tömörítették újra. A kisebb méretű állományok így már ráférnek a hétköznapi - és nagyon olcsó - DVD nyersanyagra. A felbontás így értelemszerűen jobb, mint a hagyományos DVD-é, de az eredeti Blu-ray formátum színvonalát nem éri el. Ugyanakkor a vásárlót, aki azt hiszi, hogy eredeti Blu-ray kiadványt vásárolt, könnyen átverheti.

Ez a fajta hamisítás akkor jelent meg, amikor a Blu-ray-re egyébként is nehéz idők járnak. A formátumban kiadott filmek nem fogynak igazán jól, mert nem csak maguk a lemezek, hanem a lejátszók is drágák. Így - bár a HD DVD formátum kimúlt - a hagyományos és jóval olcsóbb, normál felbontású DVD vezeti a megvásárolható korongok piacát, miközben a HD felbontású, letölthető tartalmak is egyre népszerűbbek. Nem csoda, hogy a filmipar komoly fenyegetést lát a 7 dollár körüli árú, Blu-ray-nek látszó hamisítványokban, hiszen sok vásárló számára nem világos, hogy amit kap a pénzéért, az közel sem ugyanaz, mint amit harminc dollárnál is drágább eredeti nyújthat.