Ingyenes vírusirtót jelentett be a Microsoft

Vágólapra másolva!
Megszűnik a Microsoft OneCare nevű fizetős szolgáltatása, miután két évvel a bemutatása után sem tudott számottevő népszerűségre szert tenni. A jövő júniusban megszűnő biztonsági szoftver helyére ingyenes alternatívát állít a cég.
Vágólapra másolva!

Morro a kódneve a Microsoft jövőre bemutatkozó védelmi szoftverének, amely a cég ígéretei szerint a szoftver gyengébb gépeken is elindul majd. A 2009 második felében megjelenő programot nem csak az újabb Vistára - illetve a talán akkorra elkészülő Windows 7-re - adják ki, a felhasználók többségét kitevő XP-sek gépein is futni fog. A Morro nem csak a rendszer hibáit kihasználó vírusok ellen fogja védeni a felhasználót, hanem a trójai programokat és a kártevők legnehezebben észlelhető típusát, a rootkiteket is szűrni fogja. Így az óvatlanul mindenre rákattintó netezők is nagyobb biztonságban lesznek használatával.

Az elemzők máris azt várják, hogy az ingyenes program miatt újabb antitröszt-perekbe keveredik a szoftveróriás. Az európai döntéshozók már rákényszerítették a céget, hogy a Windows Media Playert nem tartalmazó verziót adjon ki az XP-ből az európai piacra. A Latham & Watkins elemzője a CNET-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az ingyenes vírusölővel is hasonló megpróbáltatásoknak teheti ki magát a Microsoft. A cég azzal védekezik, hogy a Morrót nem építi be az operációs rendszerbe, csak külön lesz letölthető.

A Windowshoz is jár kártevőirtó

A Windowsokhoz már most is jár egy egyszerűbb kártevő eltávolító csomag, a Malicious Software Removal Tool. A program automatikusan fut a háttérben, nincs jelen a Start menüben, a felhasználó csak az mrt.exe futtatásával indíthatja el kézzel. Az MRT a legújabb vírusdefiníciókat a cég rendszeres, a hónap második keddjén esedékes nagy frissítésekor kapja. A program nyitóképernyője ugyan felhívja a figyelmet arra, hogy nem teljes értékű biztonsági csomag, de ettől még csípi a nagy vírusölő-gyártók szemét.

Azok is találhatnak ingyenes védelmi csomagokat, akik nem bíznak a Microsoft termékében. Az igen jó ingyenes tűzfaláról ismert Comodo a múlt hónapban jelentette be az ingyenes Internet Security nevű szoftverét. A csak vírusirtóra vágyók pedig az Avast vagy az AVG otthoni felhasználóknak szánt programjai közül is választhatnak.