Bambuszborítású notebook közel félmillióért

Vágólapra másolva!
Megjelentette a korábban beharangozott, különleges bambuszborítású notebookot az ASUS. A gép környezetbarát, energiatakarékos és piszok drága.
Vágólapra másolva!

Bemutatták az Asus U6 elnevezésű notebook-családját, amely nemcsak energiatakarékos funkcióival, de a felhasznált anyagok kiválasztásával is egyedi a piacon. A leglátványosabb és érdekesebb elem maga a gépház. A külső borítás bambusznádból készült, amely több szempontból is jó választás: egyrészt szerves volta miatt könnyedén lebomlik, másrészt pedig ez a világ egyik leggyorsabban fejlődő növénye.

A bambusznád egy nap alatt akár 60 centimétert is képes nőni, ráadásul rendkívül jó a szakítószilárdsága, illetve a környezeti hatásokkal szemben is ellenálló. Ha egy bambusznád-ültetvényt "learatnak", néhány hét múlva újra el lehet végezni a műveletet. Végső soron alkalmazásával a levegő tisztításából és újratermeléséből oroszlánrészt vállaló fák kitermelését lehet elkerülni. Mindegyik U6 típusú notebook külseje abszolút egyedi, mivel két ugyanolyan erezettel ellátott borítás nincs.

Forrás: PCWorld

További érdekesség, hogy az úgynevezett RoHS szabályozás csupán 6 vegyület használatát tiltja, az ASUS ezen túlmenően még 31 továbbit tett feketelistára a notebokk-alkatrészek összeválogatása során. A készülék a manapság már jól ismert összes energiatakarékossági funkcióval rendelkezik, amelyeket a gyártó tovább is finomított. A tisztelt publikum elkápráztatására a technológiát Super Hybrid Engine (SHE) névre keresztelték, és elméletileg a hasonló hardverrel felvértezett, de az SHE-t nem használó notebookokkal szemben 35-50 százalékkal képes növelni az akku üzemidejét, legalábbis optimális körülmények közt.

Forrás: PCWorld

A halmozott energiamegtakarításnak köszönhetően a Super Hybrid Engine az éves széndioxid kibocsátást 12,3 kg-mal csökkenti egy notebookra vetítve. Ha azt vesszük, hogy az ASUS évente megközelítőleg 6 millió notebookot értékesít, ez éves szinten 73,8 millió kilogrammnyi széndioxid-kibocsátás csökkenéssel ér fel, ami 36 millió fát ment meg a kivágástól. A bambusz-notebookok (bambuszbookok?) két kivitelben kaphatók majd hazánkban. Az erősebb hardverrel és nagyobb kijelzővel ellátott modell durván 430 ezer forintot kóstál majd, a kisebbik testvér árfekvéséről egyenlőre nincs információ.