Ingyenjáték: F.E.A.R. Combat

Vágólapra másolva!
A F.E.A.R. Combat mindenkiből városi harcost vagy kommandóst csinál. A pörgős akciójáték szobáról szobára vívott rövid, intenzív tűzharcokkal, a többi játékos által meglepetésként hátrahagyott aknákkal és rendkívül jó hangulattal várja a harcosokat.
Vágólapra másolva!

Gyakori jelenség, hogy a többjátékos üzemmód miatt elhanyagolják egy szoftver egyedül is teljesíthető küldetéseit. Olyan is előfordult régebben, hogy a kiterjedt történettel rendelkező egyjátékos üzemmódhoz csupán néhány aréna jellegű pályát csaptak hozzá a fejlesztők a hálózati játékosok szomorúságára. Eheti játékunk, a F.E.A.R. Combat azért különleges, mert ingyenesen kiadott többjátékos része és a tulajdonképpeni játék is elismeréseket szerzett saját kategóriájában. A látványos effektekkel és ütős fegyverekkel felvértezett játék egyaránt játszható netes szervereken, ahol a kis számú elszánt fanatikus egészen biztosan ledarálja a kezdő játékost, vagy otthoni LAN partin is. Egyedül a más lövöldözős programokból ismert botok hiányoznak.

Türelem kell a kezdéshez

A F.E.A.R. Combat nem képmutató játék, rögtön a legrosszabb oldalát mutatja a játékosnak. Telepítés után rögtön nekilát a legfrissebb verziót beszerezni önmagából, a szerverekhez csatlakozva pedig gyakran végig kell várnunk, amíg letöltődnek gépünkre az adott helyen használt pályák. A kliensben ugyan beállítható, hogy maximum mennyi adatot legyen hajlandó fogadni, azonban a kezdő játékos így a legtöbb szerverről kiszorul. Nincs más választás, mint végigvárni a nyolc-tíz percet is igénybe vevő procedúrát a jó játék reményében. A korlátlan méretű letöltésekkel csak egyszer fáztunk rá, tíz perc várakozás után egy hatalmas bokszringgel lettünk gazdagabbak, ahol a fegyveres harc minden formáját tiltották.

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a F.E.A.R. Combat aktuális verzióját

Az unalmas letöltésért cserébe a játék beállítása meseien egyszerű. A F.E.A.R észleli a futtatására használt számítógépet és igyekszik magát úgy beállítani, hogy az adott gépen akadás nélkül, a legnagyobb részletességgel menjen. Az automata beállítás után a játékos még finomíthat a részleteken, de tapasztalataink szerint a szoftvert elég jól eltalálja az arányokat. A lövöldözésben a gyengébb gépek tulajdonosai sem részt vehetnek, ám a leggyengébb beállításokkal a játék már rendkívül rondán néz ki. Akinek alacsony vagy közepes szinten nem fut a program, az jobban jár valamelyik múlt heti ajánlatunkkal.

Sokrétű játékot kínál

A játék két különböző szerverek két arcát is megmutatta. A PC Guru által üzemeltetett szerveren kezdetben csak két tesztelőnk szaladgált, a kopogós fémlapokkal és visszhangzó folyosókkal teli pályán egymás minden mozdulatát hallottuk. A fegyveres rohangálás hamarosan folyamatosan becserkészős vadászattá szelidült, folyamatosan célzásra emelt puskával próbáltunk a másik hátába kerülni, hogy a pontszerzéshez szükséges egy-két lövést megejtsük. Egy arra tévedő játékos hívta fel a figyelmünket néhány könnyű győzelem után arra, hogy pörgősebb játéklehetőség is van a F.E.A.R.-ben.

Második szervernek egy emberekkel teli DeathMatch üzemmódban működő gépet választottunk, ami az eddigi ajánlóink legdarálósabb játékélményével ajándékozott meg bennünket. A korábbi játszma óriási vadászterületnek ható pályájához hasonló méretű irodaházban karneváli lövöldözés alakult ki. A cserkészést felváltották az elszórt tűzharcok, a korábbi játékmód feszültsége helyére pedig a barátságos focimeccsek hangulata lépett. A saját szerver elindításával próbálkozóknak ajánljuk, hogy a különböző játéklehetőségekkel, illetve a futás sebességének állításával játsszanak el pár meccs erejéig, mert ennek függvényében változik a játékélmény.

A szoftver a hagyományos mindenki mindenki ellen, csapatmeccs és a zászló megszerzésére irányuló capture the flag mód mellett pár olyan játékot is tartalmaz, amelyben az F.E.A.R. egyjátékos módját izgalmassá tevő Mátrixos időlassító trükk is szerepet kap.

Kiegyenlített harc

A F.E.A.R. fegyverei és sebzésrendszere nagyon kiegyenlített, és ezt nem csak azért mondjuk, mert az Evilinside szerver játékosai többször iszonyat pofonokkal segítették a túlvilágra az újratöltéssel vacakoló kommandósunkat. A választható stukkerek csupán kitaláltságukban térnek el egy átlagos lövöldözős játék fegyvertárától. Máshogy viselkedik a komótos, de igen nagyot ütő sörétes puska, a szaporán ugató géppisztoly vagy épp a játékosok kedvencének tűnő rohampuska, közös bennük azonban, hogy a használatához szükséges stratégiát megtalálva mindegyikkal az ellenfelek felé lehet kerekedni. A jól eltalálta arányoknak köszönhetően normál esetben a F.E.A.R. Combatból hiányzik a más játékokból ismert versenyfutás a pálya legerősebb csúzlijáért, annál is inkább, mert a játékos maga választhatja meg, hogy a következő életében milyen felszereléssel kerül vissza a pályára. A kézi ágyúk szerelmesei azért megtalálhatják a rakétavetős térképeket.

A játék aktuális verzióját a Joinfear.com-ról lehet letölteni, az 1,8 gigabájtos csomga letöltése után még aktiváló kulcsot is regisztrálni ingyenesen. A játék egyjátékos részét is be lehet még szerezni a szaküzletekben. Mind az első rész, mind a kiegészítőlemez ezernyolcszáz forintos áron vásárolható meg, a lövöldözős horrorjátékok kedvelőinek minden bizonnyal jó befektetés a számos díjat nyert, viszonylag szolid gépigényű program.