A fekete hétfő elmaradt, de jöhetnek a fekete hetek

Vágólapra másolva!
Elmaradt az internetezők megrövidítésének fenyegetettségét jelentő tegnapi fekete hétfő - legalábbis Magyarországon. Ettől függetlenül fekete hetek még jöhetnek - figyelmeztet a szakértő.
Vágólapra másolva!

Tegnapra jósolta a PC Tools nevű amerikai internetbiztonsági cég az internetezők fekete hétfőjét. A vállalat elsősorban az Egyesült Államokban élő netezőkre gondolt, mikor a közvetlen fenyegetettséget említette, de a vírusok és az egyéb támadások nemzetközi volta miatt bárki fenyegetett lehetett volna. A tegnapi apokalipszis hazánkban nem következett be, de év végéig annyi az esély az interneten keresztül kárt szenvedni, mint áldozatául esni egy zsebtolvajnak az ünnepi tolongásban valamelyik plázában.

Magas a látencia

Frész Ferenc, a Kürt Zrt. biztonsági intelligencia központjának vezetője érdeklődésünkre elmondta: a tegnapi nap informatikai támadásairól még nincs naprakész statisztika, de szakmai fórumok és levelezőlisták tanúsága szerint extrém kiugrás nem volt tapasztalható a károkozások terén. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az internetes bűncselekmények terén igen magas a látencia, néhány ezer, vagy néhány tízezer forintos kár esetén az emberek nem szaladnak a rendőrségre, az internetes hálózatbiztonsági szervezet, a CERT, ahol szintén fogadnák a visszaélésekről szóló bejelentéseket, a laikusk számára szinte teljesen ismeretlen.

Fész jelezte: míg a fenyegetettség mértéke viszonylag pontosan mérhető - és valójában a november 24-re jósolt fekete hétfő jóslata is inkább erről szólt - a tényleges károkozás valójában rejtve marad épp a magas látencia miatt. Tippek, jósolgatások napvilágot látnak ugyan, hogy melyik féreg, vírus vagy trükk mekkora kárt okoz, ezek azonban sosem valós számok - figyelmeztetett a szakember.

Startlövés hálaadás után

A konkrét tegnapi dátumról szólva Frész elmondta: évek óta ismert tendencia, hogy az új vírusok, férgek, adathalászati trükkök és eszközök az Egyesült Államokban ünnepelt hálaadás idején jelennek meg, és kezdenek kárt okozni. Ennek az az egyszerű oka, hogy az amerikaiaknak akkor kezdődik az év végi, karácsonyi bevásárlási szezon, akkoriban nő meg kiugróan az internetes vásárlások, tranzakciók száma, így a rosszfiúk is akkor vetik be a legtöbb trükköt. A szakember emlékeztetett: a zsebtolvasjok is fokozottan működnek a bevásárlási szezonban, hiszen akkor lehet a legjobban aratni.

Ugyanerről van szó a neten is: hálaadástól (ami minden év novemberének negyedik csütörtökén kezdődik) az év végéig vetik be a teljes eszköztárukat a csalók. Ezeknek a támadásoknak a zöme az Egyesült Államokból indul, de valójában bárki áldozatául eshet, így a hazai internetezők is. Frész megemlítette: évente harmadával nő az internetes vásárlások mértéke, idén az amerikaiak várakozások szerint egymilliárd dollárt költenek el a világhálón. Ennek következménye, hogy a netes fenyegetettség is ugyanennyivel nő: az, hogy ennek tegnap volt a kezdőnapja, de nem történt jelentős család, még nem jelenti azt, hogy holnap, vagy decemberben ne károsodnának nagyobb eséllyel a netezők.