A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Egyik ajánlott letölthető szoftverünkkel nem csak weboldalak RSS-hírcsoportjait követheti nyomon, azt is jelzi, ha egy hagyományos honlap tartalmát frissítették. Másik ajánlatunk a letöltött fájlokat rendezi könnyen áttekinthető struktúrába, egy harmadikkal pedig a Tálcán lévő hellyel takarékoskodhat. A szórakozásra vágyókat ezen a hétvégén az amerikai Nemzeti Gárda ingyenes fps-játéka várja, melynek extrája, hogy a barátokkal vállvetve lehet harcolni benne a komputer által vezérelt virtuális terroristák ellen. Ne feledjük azt sem, hogy letölthető a Red Alert 3 demója, a nyugalmasabb szórakozásra vároknak pedig egy klassz logikai játékkal készültünk.
Vágólapra másolva!

COMMAND & COMMANDER: RED ALERT 3.

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése (2GB)

Közel nyolc évet kellett várni rá, de úgy tűnik megérte: a Red Alert 3 megérkezett, részletes tesztünket itt olvashatja, de ha van kedve hozzá, a letölthető demón keresztül maga is meggyőződhet erről. A teljesen 3D-s grafika ellenére a legendás stratégiai játék harmadik része aránylag szolid rendszerigénnyel bír, önparódiába hajló átvezető filmjei pedig rendkívül egyedi hangulatot kölcsönöznek neki. Az irányítás gyakorlatilag azonos az elődével, de a gyakorlómissziókban a játék részletesen elmagyarázza saját kezelését, így a kezdők sem fognak küszködni vele, ha legalább egy kicsit értenek angolul. A boltokba magyar feliratos változatban kerül a program, sajnos a demó nem beszéli a nyelvünket.

PRISM: GUARD SHIELD

Forrás: [origo]
A játék teljes verziójának letöltése (1,5GB)

Míg az America's Army az amerikai hadsereg hivatalos fps-játéka, a Prism: Guard Shielddel a Nemzeti Gárda próbál tagokat toborozni magához a videojátékok rajongói közül, kevésbé az élethűséget, inkább a szórakoztatást célul tűzve maga elé. Bár grafikájával nem fenyegeti mondjuk a Far Cry 2 trónját, azért nem zavaróan csúnya alkotás a Prism, melyben a játékos egyebek mellett New Yorkban, Washingtonban és San Franciscóban eredhet a gonosz terroristák nyomába. A 2010-ben játszódó ingyenes játékban olyan futurisztikus hadi eszközöket is ki lehet próbálni, mint a viselőjét elrejtő álöltözet, vagy a komputervezérelt mesterlövész-puska, legfőbb erénye azonban az, hogy online kooperatív módban, a haverokkal is neki lehet indulni vele a számítógép által vezérelt terroristák likvidálásának.

PROFESSOR HEINZ WOLFFS: GRAVITY

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése (51MB)

Egy ötletes logikai játék demóverzióban, amelyben a rendelkezésre álló objektumok megfelelő elhelyezésével azt kell elérni, hogy a fekete lyukból előguruló golyó benyomja a jobboldalt látható piros gombot. A tárgyakat az egérrel lehet megragadni, forgatni pedig az A és D billentyűk lenyomásával tudja őket a játékos.

NEWZIE

Forrás: [origo]
A szoftver teljes verziójának letöltése (3MB)

Egy remek RSS-olvasó, számos hasznos extrával: az ingyenes Newzie-t mindenkinek érdemes kipróbálnia, aki elsősorban hírcsatornákból, nem pedig portálok címeinek begépelésével jut információhoz az interneten. Kezelőfelülete nem csak gusztusos, de praktikus is: például a baloldali oszlopban eltérő színekkel jelzi azt, hogy egy hírcsatorna milyen rég frissült, tűzpirossal, legfelül a utóbbi 5 perc friss bejegyzései sorakoznak. Ha meglévő olvasójából szeretné kedvenc csatornáit exportálni ebbe a szoftverbe, azt úgy teheti meg, ha OPML formátumú fájlba lementi azokat - erre csaknem minden alkalmazás és szolgáltatás lehetőséget biztosít - és az Add gombra kattintva kiválasztja a Add from OPML menüpontot. Hasznosak még a virtuális csatornák (Virtual Channel), amelyekkel előzetesen megadott keresőszavak segítségével lehet egy folyamba gyűjteni a kifejezést vagy szót tartalmazó híreket. A legpraktikusabb funkciója viszont az a szoftvernek, hogy az Add New Webpage gombra klikkelve olyan szájtok esetében is képes jelezni a tartalom frissülését, amelyek még nem rendelkeznek saját RSS-csatornával. Az alkalmazás egy vékony kis ablakban is tudja jelezni a legfrissebb híreket, további képességeiről pedig itt lehet olvasni.

DOWNLOAD MOVER

Forrás: [origo]
A szoftver teljes verziójának letöltése (0.5MB)

Telepíteni sem, csupán indítani szükséges ezt az ötletes kis segédprogramot: a Download Mover abban segít, hogy a felhasználó ne vesszen el a letöltött állományok dzsungelében, mindent olyan szépen rendszerezve találjon, ahogyan az még Monk felügyelőnek is kedvére való volna. Az első start után a "watched directories" menüpontban meg kell adni azokat a mappákat, amelyeket a programnak figyelnie kell: ha például ön a D: meghajtóra ment le mindent, azt írja be ide, ha pedig mondjuk a C:letoltes könyvtárba kerülnek a fájlok, válassza ki azt. Több mappa megadása is lehetséges, ezen belül azonban célszerű külön almappákat létrehozni például programoknak, zenéknek, filmeknek és képfájloknak. Ezt követően a "files to move" pontban be kell táplálni azokat a kiterjesztéseket, amelyeket a gép használója rendszerezni szeretne, ilyen például az mp3, a jpg vagy az avi is. Kiterjesztés alapján beazonosítva minden letöltött fájl a neki megfelelő könyvtárba kerül.

MINIME

Forrás: [origo]
A szoftver teljes verziójának letöltése (1MB)

Végezetül egy másik apró, de annál ötletesebb segédprogram Windows alá, amellyel a Tálcán lévő hellyel lehet takarékoskodni. Ezt a programot sem szükséges telepíteni, csak elindítani. Ezt követően ha egy aktív alkalmazásablakon lenyomjuk a Ctrl+Shift+Z kombinációt, az nem bezáródik, vagy a Tálcára húzódik vissza kicsiben, hanem a Minime ikonjára kattintva lesz hozzáférhető. A Windows Tálcáján lévő gombok számát jelentősen le lehet redukálni, ha a ritkán használt, de folyamatosan megnyitva lévő programokat erre "póttálcára" helyezzük át - természetesen kilépés után minden ablak eredeti állapotába tér vissza, de menet közben is visszapakolhatjuk eredeti helyükre a gombokat.