Domainnevekért perel a Microsoft

2008.12.01. 10:27

A redmondi cégnek 23 gyanús domain szúrja a szemét. Például a windoesmobile.com, a wwwhotmajl.com, a microsoft-games.com és a zunedrivers.com.

Beperelte az amerikai Domain Investment domain regisztrátor céget a Microsoft, mivel az szerintük visszaélt a redmondi cég márkaneveivel, azokat reklámcélokra felhasználva. A gyanús 23 domain tulajdonosa ugyanis több olyan címet is bejegyzett, ami egy-egy jól ismert Microsoft termék elgépelt, helytelenül írt verziójának felel meg, így egy figyelmetlen felhasználó könnyen ezekre az oldalakra juthat. Peralapot képez így például a windoesmobile.com, a wwwhotmajl.com, a microsoft-games.com és a zunedrivers.com - írja az amerikai PC World.

Az úgynevezett cybersquatting bűncselekményért a Microsoft az érintett cégtől minden egyes domain után legalább 100 ezer dollár kártérítést remél, ám ezen felül a Domain Investment ellen eljárás indult védjegybitorlás és hamis reklámtevékenység miatt is. A redmondi cég indoklása szerint ugyanis az oldalakon található hirdetések megtévesztőek, mivel a látogatók azt gondolhatják, hogy azok megjelenését a szoftvercég hagyta jóvá.

A Microsoft már többször is hadakozott a tisztességtelen domainregisztrátorokkal. Idén tavasszal például a 125 tisztességtelen domainnel rendelkező Red Registert perelte be, aki az olyan oldalak mögött állt, mint a windowslivecare.com, az msnmesnger.com, vagy az ageofmathology.com. Előtte pedig három magánszemély került a redmondi cég látókörébe, akiknek 324 webcím jogosulatlan használata miatt kellett felelniük.

(PCWorld.hu)