Kelendőek a használt XP-s gépek

Vágólapra másolva!
Sok vállalkozás használtan vesz XP-s számítógépet, hogy elkerülje a Windows Vistát.
Vágólapra másolva!

Az IDC kutatása szerint a vállalkozásoknak egy jelentős része inkább használtan vesz Windows XP operációs rendszerű számítógépet, minthogy egy újat vásároljon Vistával - írja az amerikai Computerworld. Ezt erősíti a Gartner felmérése is: a 2007-ben eladott PC-k 44 százaléka már használtan cserélt gazdát. Az érintett cégek ugyanis egyrészt így olcsóbban szerezhetik be a számítógépüket, valamint esetleges kompatibilitási problémákat is kiküszöbölhetnek.

"Sok vállalkozás inkább az XP-vel futó gépeket preferálja, hiszen alkalmazásaik nem minden esetben futnak zökkenőmentesen Windows Vista alatt. Így ha új gép beszerzésére kerül sor, nem tehetnek mást, minthogy vesznek egy használtat XP-vel, mivel a Vista alatt kompatibilitási problémák léphetnek fel például egy már meglévő könyvelőprogram esetében is" - mondta a kutatás kapcsán David Daoud, az IDC kutatásért felelős menedzsere, aki szerint sok cég emiatt nem is tesz próbát a Vista bevezetésére.

A kutatók azonban figyelmeztették a vásárlókat arra, hogy minden esetben vizsgálják meg a használt számítógépen lévő operációs rendszer eredetiségét. A használt gépek piacának felfutásával együtt ugyanis megjelentek a tisztességtelen eladók is, akik az internetes vásártereken árulják kalóz-gépeiket, amelyek később egy cégnél nem kevés kellemetlenséget okozhatnak - például, ha jön a szoftverrendőrség.

(PCWorld.hu)