Kalózszájtokra csapott le a rendőrség

Vágólapra másolva!
Hétfőn egy budapesti szerverteremben, pénteken pedig egy vidéki egyetemi kollégiumban foglaltak le számítógépeket a rendőrök szerzői jogvédő szervezetek feljelentése nyomán.
Vágólapra másolva!

Hat szervert foglaltak le tegnap a BRFK Gazdaságvédelmi főosztályának nyomozói egy budapesti szerverteremben, amelyek több tíz terabájtnyi adatot tartalmaznak. Az akcióra a ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért) feljelentése nyomán került sor, a lefoglalt gépeket jelenleg szakértők vizsgálják - tájékoztatta az [origo] Techbázist megkeresésünk nyomán Kormos Endre alezredes. A lefoglalt gépekről emelt díjas sms-ért cserébe kínáltak letöltéseket az üzemeltetők.

A kalózszájtok elleni razziáról először az ASVA.info nevű, fájlcserélőkkel foglalkozó híroldal számolt be. (A szájtnak nincs köze az ASVA-hoz, vagyis az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítványhoz, csupán nevét kölcsönözte onnan. Az ASVA weboldala a www.asva.hu címen található.) Ebből a forrásból derült ki az is, hogy a rajtaütésre a több nagy hazai tárhelyszolgáltatónak is otthont adó BIX (Budapest Internet Exchange) XIII. kerületi, Victor Hugo utcai szerverközpontjában került sor, amit a rendőrség sajtóosztálya is megerősített. A híroldal szerint még ma (december 2-án) is jártak rendőrök a BIX-ben, a BRFK illetékese ezt azonban cáfolta.

A rendőrség pénteken (november 26-án) Győrben is lecsapott egy letöltőoldal üzemeltetőire: a Széchenyi István Egyetem belső kollégiumában foglalták le két huszonéves egyetemista négy számítógépét az ASVA feljelentése nyomán. Mindkét esetben szerzői és szomszédos jogok megsértésének gyanúja miatt folyik a vizsgálat.