YouTube Szimfonikus Zenekar alakul

Vágólapra másolva!
Klasszikus zenei tehetségkutató verseny indul a YouTube videómegosztó portálon. A fődíj egy fellépés a New York-i Carnegie Hallban.
Vágólapra másolva!

A jelentkezők január 28-ig tölthetik fel a bemutatkozó videóikat a portálra. Fejenként két anyagot kell beküldeni. Az egyik témája szabadon választott, a másikon Tan Dun Oscar-díjas zeneszerző egy művéből kell eljátszani egy részletet. A mezőnyt először vezető zenekarokból válogatott szakértőkből álló zsűri szűkíti. A továbbjutott versenyzőkre március 2-tól szavazhatnak a regisztrált YouTube-felhasználók. Áprilisban aztán a legtöbb szavazatot kapott zenészekből megalakul a YouTube Szimfonikus Zenekar. A tagokat meghívják New Yorkba, ahol három nap alatt betanulják Tan Internet Szimfónia No.1, Eroica című művét.

http://www.youtube.com/v/-T_SryRAXuw&hl=en&fs=1

A kínai származású zeneszerző alkotását - amelynek címét Beethoven egyik leghíresebb zenekari művéből merítette - április 15-én mutatja be a világ első online klasszikus nagyzenekara a Carnegie Hallban. Vezényel Michael Tilson Thomas, a San Franciso Symphony Orchestra zenei igazgatója. "Öt hónap múlva véghezviszünk valamit, de még nem tudom, hogy mit és kivel. Halvány fogalmam sincs arról, hogy pontosan mi történik majd azon az áprilisi napon, de ez is része a kalandnak" - mondta Thomas, aki több más világsztárral, például a zongoraművész Lang Langgal és a londoni szimfonikusokkal együtt vállalkozott a klasszikus zene népszerűsítésére a videomegosztó portál segítségével. "A YouTube hatalmas lehetőség arra, hogy közelebb vigyük a klasszikus zenét az emberekhez" - mondta Thomas, aki zenetörténeti YouTube-videosorozatot is tervez.

A YouTube anyavállalatának, a Google-nak azért érdekes a vállalkozás, mert a videomegosztó hozhat össze embereket, akik egyébként nem találkoztak volna - mondta Ed Sanders, a YouTube marketingigazgatója. "A klasszikus zene jelenléte sokkal erősebb a protálon, mint ahogy a legtöbben gondolják" - mondta Sanders. Az egyik legnépszerűbb YouTube-klip egyébként Johann Pachelbel XVII. századi német zeneszerző Kánon D-dúrban című munkájának rockosított feldolgozása, amelyet egy koreai gitáros ad elő. A videót már több mint 52 millió alkalommal nézték meg.