Vaksi arcfelismerővel védenék a laptopokat

Vágólapra másolva!
Egy kinyomtatott fotóval átverhetőek a laptopok arcfelismerő rendszerei, amelyekkel az ujjlenyomat-olvasót váltanák le a gyártók. Arra sincs szükség, hogy a felvétel profi fényképezőgéppel készüljön, egy webkamerás chatből lementett kép megteszi.
Vágólapra másolva!

Nincsenek biztonságban azok az adatok, amelyeket csak a notebook gyártója által szállított arcfelismerő rendszer véd. A programnak elég egy nagyított sík kép a tulajdonosról ahhoz, hogy az illetéktelen behatolónak hozzáférést adjon. A CNethez tartozó Crave kütyüblog tudósítójának a BKIS vietnámi biztonsági központban mutatták be a Lenovo által használt arcfelismerő sebezhetőségét.

A BKIS intézet technikusai életszerű helyzetet előállítva demonstrálták Dong Ngo-nak a rendszer hibáját. Egy rövid, épp csak fél perces Skype videóbeszélgetés során rögzített fotót feljavítva jutottak át az újságíró által lezártnak hitt készülék védelmén. A felhasználók szerencséjére egy fénykép önmagában nem elég a védelem feltörésére, a fotó tuningolásához szükséges lépések pedig még nem találták meg útjukat az internetre.

Az új biztosítási módszert az ujjlenyomat-olvasók leváltására találták ki a gyártók. A Lenovo, a Toshiba és az Asus újabb gépeiben pedig már dolgozik is ez az azonosítási módszer. A koszra és zsírra érzékeny ujjlenyomat-ellenőrzőknél jóval kényelmesebb és gyorsabb lehetne az új eljárás, ha kellően biztonságossá tudnák tenni. Az Crave tudósítása szerint az érintett gyártók tudnak a hibáról, ám még egyikük sem kereste meg a BKIS intézetet hivatalosan.

A kezdetleges biztonsági rendszereket nem csak az esetleges adattolvajok verik át. Korábban hírt adtunk arról, hogy a korhatár ellenőrzés miatt arcfelismerő rendszerrel felszerelt japán cigiautomatákat magazinok nagyfelbontású fotóival tévesztik meg a helyi tizenévesek. A nyár közepén Oszakában bevezetett rendszer nem tudta megkülönböztetni a sík képet és a valódi emberi fejet. Arról nincs hír, hogy nagyobb biztonságban vannak-e a mára a dohányzás felé kacsingató japán fiatalok, mint a Lenovo felhasználók adatai.