LG KS20 - kompakt és elegáns

Vágólapra másolva!
Idén az LG is az érintőkijelzős telefonokra koncentrált. A KS20 egyszerre nyújt számos, okostelefonokból már megismert szolgáltatást - mindezt elegáns és kompakt formában.
Vágólapra másolva!

Az LG-ről nehéz elmondani, hogy többéves tapasztalattal rendelkezne okostelefon- vagy érintőkijelző ügyben. Mégis: az LG egyik első Windows Mobile alapú készüléke, a KS20 gyakorlatilag minden téren hozza a kötelezőt a kategóriában, ráadásul mindezt kompakt formában. A modell ugyanis pont egy olyan méret-súly kombináció eredménye, amely nem megy a használhatóság rovására, de mégsem egy fél téglát kap kézhez a vásárló. A műanyag borítás miatt a súlyra sem lehet panasz, bőven 100 gramm alatt van a telefon.

Fotó: Gebauer Hanga [origo]
Gyakorlatilag minden téren hozza a kötelezőt a kategóriában, ráadásul mindezt kompakt formában

Az elegáns megjelenés a fekete elő- és hátlapnak, illetve az oldalt végigfutó, némileg krómhatású ezüstös csíknak köszönhető. A forma némileg a Samsung i900-ra vagy az Apple iPhone-ra is emlékeztet, de ez a telefon talán egy gondolattal rövidebb és vastagabb említett társainál. Sajnos a műanyag hátlap hajlamos összegyűjteni az összes létező ujjlenyomatot, így elég gyakran kell tisztítani - de ezt aztán úgyis elég hamar megunja a felhasználó. Ez a rész egyébként egybe lett építve az akkumulátorral is - a KS20 hátulja így legalább nem lötyög.

Fotó: Gebauer Hanga [origo]
Sajnos a műanyag hátlap hajlamos összegyűjteni az összes létező ujjlenyomatot

A készülék 2,8 inches kijelzője gyakorlatilag teljesen kitölti az előlapot, de sajnos csak a szokásos 65 ezer színű, 240x320 pixel felbontású érintésérzékeny TFT LCD-t tartalmazza. Ez a kijelző napfény esetén kissé nehezen olvasható, főleg, ha sötét hátteret használ a tulajdonos. Mivel ezen a telefonon, még a sima Mobile Pro 6.0 operációs rendszer szerepel, a kezdőképernyőn a már jól ismert Windows felület látható, és nem az a bizonyos, egyedi felhasználói élményt garantáló animált, csillogó-villogó kezelőfelület, mint mondjuk a HTC Touch Diamond vagy Samsung i900 esetében. A LG mindössze egy logikusan összeállított gyorsmenüt bocsát a felhasználó rendelkezésére, ami tartalmazza a legfontosabb szoftvereket és szolgáltatásokat.

Összességében legalább a szoftver alapvető működésére nem lehet panasz, mivel az alkalmazások igazán fürgén teszik a dolgukat, hála a 400 Mhz-es Qualcomm processzornak és a 128 MB belső memóriának. A kijelzőhöz természetesen egy stylus is társul - kézzel ugyanis sajnos nem lehet hosszú távon hatékonyan irányítani a KS20-at. A pálcika teleszkópos, így könnyen tárolható a telefon megfelelő rekeszében.

Fotó: Gebauer Hanga [origo]
A kijelzőhöz természetesen egy stylus is társul - kézzel ugyanis sajnos nem lehet hosszú távon hatékonyan irányítani a KS20-at

Az adatkommunikációs lehetőségeket a Connection Managerben lehet elérni, ami minden fontosabb vezetékes vagy vezeték nélküli eszközt tartalmaz. A telefonban megtalálható természetesen a HSDPA, de sajnos abból csak a 3,6 Mbit/sec-es verzió - ez az apró hiányosság annak tudható be, hogy a készüléket 2008. januárban mutatta be a dél koreai gyártó, így némileg szemet lehet hunyni a 7,2 Mbit/sec hiánya miatt. A gyakorlatban a telefon remekül teljesített internetezés közben, nem is az adatok letöltésének sebességével volt a gond, sokkal inkább a tartalmak megjelenítésének sebességével.

Érdemes a képek letöltését kikapcsolni, és a weboldalakat egy oszlopba rendezni, mivel még a kijelző elforgatott állapotában sem élvezet a teljes képernyős honlapokat görgetni jobbra-balra.

A beépített 802.11 b/g wifi-vel azonnal fel lehetett kapcsolódni a közelben elérhető hotspot-okra, így némileg csökkenthető volt az adatforgalomból származó havi díj. Az EDGE és a Bluetooth 2.0 mellett a telefon természetesen támogatja az USB 2.0 adatátvitelt, mellyel sikerült villámgyorsan szinkronizálni a KS20 és a PC megfelelő naptár- és kontaktszoftverét. A KS20-szal természetesen videotelefonálni is lehet - az előlap tetején található kamera segítségével.

A gyakorlatilag korlátlan mennyiségű kontakt eltárolására alkalmas telefonkönyv mellett a beépített irodai szoftverek száma is igen bőséges: a Word, az Excel, a PowerPoint és a PDF-olvasó mellett a fejlett naptár érdemel még külön említést. A billentyűzet hiányában viszont igen nehézkes a megfelelő névjegy kiválasztása tárcsázás előtt, így a teszt során az bizonyult a leggyorsabb megoldásnak, ha a hívásnaplóból, legtöbbször a korábban felhívott partnerek közül válogatott a tesztelő. A KS20-ból kimaradt a feladatkezelő, így ha egyszerre több alkalmazás fut a háttérben, könnyen megtelhet a memória.

Fotó: Gebauer Hanga [origo]
A hátlapba épített 2 megapixeles kamera felbontás tekintetében sajnos csak átlagosnak nevezhető

A hátlapba épített 2 megapixeles kamera felbontás tekintetében sajnos csak átlagosnak nevezhető, mivel az 1600x1200 képpont a mai, 5 megapixeles telefonokkal teli mezőnyben elég kevéske. Mozgóképet csak 240x320 képpont felbontás mellett lehet rögzíteni. Ellenben a fotók minőségével elégedett lehet a felhasználó - hála a kifinomult autófókusznak. Az exponálógomb lenyomása után viszont a szoftver maga igen lassan készíti el a képet, így érdemes fényképezés közben pár másodperce mozdulatlanná dermedni - különben életlen lesz a végeredmény.

A telefon természetesen képes lejátszani az összes ismertebb videó- és zeneformátumot (MP3, DivX, AAC, WMV). A beépített FM rádióval kiváltható a memóriakártyán tárolt zenék hiánya - egyébként a kapacitásbővítést microSD-vel lmegoldható. A KS20-ból hiányzik egy komolyabb teljesítményű akkumulátor. A 1050 mAh-ás energiaforrást akár 1-2 nap alatt könnyedén le lehet meríteni, anélkül, hogy az ember komolyabban igénybe venné a telefon szolgáltatásait.

Fotó: Gebauer Hanga [origo]
Kompakt forma és elegáns megjelenés

Az LG KS20 pozitív értékei közé tartozik a vonzó ár (65 000 és 85 000 Ft között mozog az ára kártyafüggetlenül), a kompakt forma és az elegáns megjelenés. A negatív oldalra a feladatkezelő hiányát, a nehézkes kontaktkeresést, és a gyengécske akkumulátort kell megemlíteni.