Negyven éve mutatkozott be az egér

Vágólapra másolva!
Tudták, hogy az egér, a webkamera, a számítógéppel támogatott közös munka, a hipertext szöveg és a grafikus felhasználói felület egyszerre mutatkozott be? Negyven éve tartotta meg minden bemutatók bemutatóját Douglas Engelbart.
Vágólapra másolva!

1968. december 9-én a Fall Joint Computer Conference-en tartott előadásában Engelbart mindent bemutatott, ami az elkövetkezendő évtizedekben érdekessé vált a számítástechnikában. A kutató találmányai közül az egeret szokták kiemelni, pedig jóformán az egész mai számítástechnika Engelbart köpönyegéből bújt elő.

A gépeiket távoli eléréssel igazgató rendszergazdákon kívül a többség grafikus felületet használ a mindennapi munkához. A munkahelyi Word vagy ODF dokumentumok, a Google Dokumentumokon tárolt írásaink ugyanúgy verziónként és korretúránként vannak tárolva, mint a kutató adatai. Még a hálózati merevlemezre vagy netes tárhelyre automatikusan mentett nyaralós fotóinkból is igyekszik több verziót elrakni a rendszer, ha elég okos hozzá. A hanggal és videóval bejelentkező munkatársak pedig leginkább a Skype-ot juttatják az ember eszébe.

A Stephen Levy számítástechnika-történész és újságíró által csak minden demók őseként emlegetett hetvennégy perces előadást a Google Videónak hála ma is meg lehet nézni. A régi tudományos fantasztikus filmek űrhajóit idéző irányítópult nem engedi elfelejteni mikori a felvétel, de az Engelbart által végzett tevékenységek mindegyike - másolás, beillesztés, szövegrészletek hajkurászása egérrel - visszaköszön a mindennapi életünkben.

forrás: SRI
Egy gomb, két kerék, nincs túlbonyolítva

Az Apple gépekkel terjedt el

Engelbart egérrel és grafikus felülettel kapcsolatos kutatásai 1964 óta zajlottak a stanfordi Augmentation Research Centerben. A teljes elsőség mégsem jár a csapatnak, az első trackballtmár 1952-ben legyártotta két kanadai mérnök. A hanyattegerek ősapja a DATAR harctéri információs rendszer vezérlőjébe volt beépítve, a berendezésbe a helyi öt bábus bowlinghoz használt golyót építették be.

A kutatási pénzek elapadtával több ARC tudóst átvett a Xero Palo Alto-i kutatóközpontja. Itt történt meg az egér továbbfejlesztése is. Az eredeti mechanikus egér megtervezésében is résztvevő Bill English a mozgás mérésére használt két kereket egy szabadon forgó golyóra és az általa meghajtott optikai érzékelőkben végződő tengelyekre cserélte. Ezt a megoldást terjesztette el az Apple, amikor személyi számítógépeivel bevezette a grafikus felületet és az egeret a köztudatba.