Vágólapra másolva!
Egyre népszerűbb a kábeltévés internet-hozzáférések száma, a növekedés többszöröse az ADSL-ének - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal negyedéves jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A széles sávon netezők közül még mindig az ADSL vezet: több mint 800 ezer előfizetést tartanak számon a közel 700 ezres kábeltévés 600 ezres vezeték nélküli és kevesebb mint 50 ezres bérelt vonali, illetve egyéb (például LAN) hozzáféréshez képest. Ugyanakkor a széles sávú hozzáférések tekintetében a kábeles vált egyre népszerűbbé: míg 2008 júniusától szeptemberéig tízezerrel több új DSL-es előfizetést regisztráltak, a kábeles hálózatra új ügyfélként csatlakozók száma közel 30 ezerrel növekedett.


A legnagyobb ugrás a vezeték nélküli - zömében mobil, de ide tartoznak a wifis, és egyéb "éteri" technológiák is - hozzáférések számában következett be: a vizsgált negyedév idején több mint 60 ezerrel (545 ezerről 610 ezerre) nőtt a hozzáférések száma. Összességében 2 089 ezerről 2 199 ezerre nőtt az internet-előfizetések száma, ami öt százalékos növekedést jelent. Az elmúlt egy évet tekintve viszonylag egyenletes növekedést látni, jelentős kiugrás vagy visszaesés nem volt tapasztalható.


A KSH által nyilvántartott adatok ugyanakkor csak az előfizetésekre, nem az internethez ténylegesen hozzájutók számára vonatkozik. Egy előfizetőnek minősül az egyedülálló lakó éppúgy, mint a nagyvállalat, amely egy óriási belső hálózattal csatlakozik egy gigabites bérelt vonalra. A ténylegesen hozzáférők számát felmérésekkel igyekeznek megállapítani kutatóintézetek. Az NRC szeptemberben publikált, 2008 első félévére vonatkozó adatai szerint például hazánk lakosságának közel fele hozzájut az internethez: egy előfizetéssel tehát átlagosan 4-5 lakos szörföl a világhálón.