Iphone-ra fejleszt a Microsoft

Vágólapra másolva!
Egy képnézegetőt már kiadott az Apple-mobilra a redmondi szoftvercég, és egy hangfelismerő szoftverrel is készülnek. A fejlesztők nem tudtak ellenállni a készülék tudásának és népszerűségének.
Vágólapra másolva!

A Seadragont a Microsoft webkettes technológiákra koncentráló Live Labs részlegénél fejlesztették ki, eredetileg Silverlight alapokon. Az alkalmazás rendelkezik a Silverlight 2-be integrált, Deep Zoom nevű funkcióval, ami lehetővé teszi, hogy a képek egyes részeit mérettől függetlenül nagyítsuk fel. Az iPhone esetében - a fotók rendezésén vagy tallózásán kívül - a Seadragon lényege éppen az óriási, akár plakát méretű képek megjelenítése és görgetése a 3,5 hüvelykes képernyőn, tekintet nélkül a memória korlátaira - a nagyítás szempontjából a szűk keresztmetszet legtöbb esetben a sávszélesség lehet.

Akit meglep, hogy a Windows Mobile operációs rendszert jegyző Microsoft a konkurencia termékére fejleszt, annak a Live Labs termékfelelőse, Alex Daley nyilatkozata szolgálhat magyarázatul. Daley a TechFlash oldalán beszél róla, hogy a Seadragont azért adták ki iPhone alá még a Windows Mobile és a Blackberry előtt, mert az Apple telefonjának népszerűsége és grafikus megjelenítési lehetőségei miatt ezt tartották kézenfekvőnek. "GPU-támogatás nélkül nem tehetem meg, hogy lekapok a polcról egy Blackberryt vagy egy Nokiát, és megcsinálom rá a Seadragont" - idézik Daleyt a TechFlash blogon.

Forrás: ComputerWorld

A Live Labs egyébként még nem végzett az iPhone-nal: a Seadragon kibocsátása kapcsán az is kiderült, hogy jövőre egy hangfelismerő alkalmazással akarják gazdagítani az Apple telefonját.

Amíg a Deep Zoommal egy adott képet nagyítgathatunk, a képsorozatokat a Microsoft Photosynth nevű technológiája rendezi össze a fenti módon. A Seadragonban a böngészés hatékonysága önmagában azért független a sávszélességtől, mert egy adott képet több méretben tárol, és mindig azt használja, amelyikre éppen szükség van. A böngészés során csak korlátozottan nagyíthatjuk-kicsinyíthetjük a mozaik elemeit, ami nem különösebben erőforrás-igényes dolog.

A hétvégén bejelentett és elérhetővé tett Seadragon már túl is esett a legelső javításon, ami a Photosynth könyvtárakban való tallózás hibáját orvosolta. Az első napok után a legtöbben pozitívan írnak az alkalmazásról, bár kritizálják a saját fájlformátumot és a más gyártók alkalmazásaival való együttműködés hiányát - érdekesség, hogy a Seadragon már az Apple Mac gépein sem működik. Azonban van, aki jóindulatúan hozzáteszi: az alkalmazás szépen fut, a Microsoftot pedig nem érdemes elmarasztalni, amiért Microsoftként viselkedik. Főleg, hogy az iPhone-os Seadragon Mobile nem sokkal több egy technológiai demónál.

(ComputerWorld.hu)