Karácsonyi túlélőcsomag PC-szereléshez

Vágólapra másolva!
Két borzalom is történhet a  számítógépes környezetben dolgozókkal karácsony táján. Az egyik, hogy valamelyik rokon hardvert kap, a másik, hogy a család valamelyik gépe elromlik. A felkészülés megkönnyítésére ünnepi túlélőkészletet állítottunk össze.
Vágólapra másolva!

A legérzékletesebben Mike Musgrove írta meg a Geeks Who Saved Christmas című cikkében a számítógéppel foglalkozó emberek karácsonyát. Musgrove szerint a "számítógépes rokon" kategóriájába tartozók jobban teszik, ha rögtön úgy készülnek az ünnepi ebédre, a rokonlátogatásra, hogy a szerelés elengedhetetlen kellékeit, a leggyakrabban előkerülő telepítőlemezeket rögtön bekészítik a táskájukba. Az írással való első szembesülés óta össze szerettük volna állítani azoknak hasznos tárgyaknak a listáját, ami nélkül el sem szabad indulni.

Kell néhány pendrive...

A számítógépes emberek havária-ládájának alapvető tartozéka kell legyen az írható- és az újraírható CD, az írható DVD és legalább egy pár darab pendrive. Ideális esetben akad komolyabb adatmentéshez is megfelelő nagyságú külső merevlemez is. Ha ezek rendelkezésre állnak, akkor van mire telepítőt másolni, az örökkévalóságnak megőrzendő családi fotókat kiírni, akkor lehet dolgozni. Hasonlóan nélkülözhetetlen legalább egy pár csavarhúzó: egy normál és egy csillagfejű, ha van kéznél, akkor talán még a furcsa nyolcágú csillagot formázó, Torx nevű csavarhúzóból sem árt egy-kettő manapság. Több szerszám már túlzás volna, ha ezekkel nem lehet megjavítani a gép fő problémáját, akkor nyugodtan halasszuk a kérdést a két ünnep közöttre és célozzuk meg a sülteket és a szaloncukrot.

További telepítőlemezek

A legtöbb számítógéppel járt a megvásárlásakor operációs rendszer telepítő, gond csak akkor van, ha ez az évek során elkallódott vagy ha eredetileg sem volt több egy FreeDOS lemeznél. Aki biztosra akar menni, az a csomagolást egy Windows XP telepítőlemezzel kezdi, mert semmi sem szomorúbb, mint farkasszemet nézni egy CD nélküli licencmatricával.

Forrás: [origo]
Rémisztően néz ki, de mindent tud a Hiren-féle lemez

A szorult helyzetek alkalmasak annak a végiggondolására is, hogy vajon szükség van-e az adott gépen Windows rendszerre. Ha a számítógépet internetezésre, Skype-olásra, levelezésre vagy dokumentumok szerkesztésére használják, akkor megfontolandó a Microsoft operációs rendszerének lecserélése valamilyen Linuxra. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy irodai jelleggel használt gépen jóval kevesebb karbantartást igényel az alternatív operációs rendszer. Aki időben észbekapott, az még rendelhetett például az Ubuntu Shipittől ingyenes Linux lemezt, a többieket az ubuntu.hu-rólubuntu.hu-ról is elérhető lemezképek várják.

Az utolsó ajánlatunk egy olyan eszköz, ami minden jobb túlélőkészletben megtalálható, ugyanakkor egyáltalán nem jogtiszta. A Hiren's Boot CD nevű alkalmazásgyűjtemény részben ingyenes és abandonware eszközökből áll, ám található benne valódi kalózszoftver is. A lemez valószínűleg az elérhető legjobb gyűjteménye a helyreállító, adatmentő, jelszóvisszanyerő és lemezkép-készítő szoftvereknek. A gyűjtemény futtatható CD-ről, de a csomag hivatalos oldalán van arra is leírás, hogyan lehet bootolható USB meghajtóvá alakítani a Hiren-féle gyűjteményt.

Illetsztőprogram minden helyzetre

Ideális esetben a gép gazdái jól elrakták a masinához járó lemezeket, amin az összes szükséges driver megtalálható. A meglepetések elkerülése végett tételezzük fel a legrosszabbat és készítsük be valamelyik illesztőprogram-kezelő program telepítőjét az USB meghajtónkra.

A szoftverajánlónkban korábban szereplő DriverMax-szal újratelepítés előtt el lehet menteni a géphez szükséges illesztőprogramok listáját, teljes hardverinformációs lapot lehet összeállítani és a biztonság kedvvért el is lehet menteni a drivereket egy szép zip fájlba. A program a rendszertelepítő által fel nem ismert alkatrészek azonosításában is segítséget nyújt. Ha mégsem sikerül mindent egyszerűen visszavarázsolni, akkor legalább a gépházat nem kell szétcsavarozni, hogy a romantikusabb hardvereket a kártyára írt szöveg alapján kelljen kikeresni.

Forrás: [origo]
Segít megtalálni a rejtőzködő hardvereket a DiverMax

A másik lehetőség a DriverBackup! szoftver használata, ez a program is képes a gépen használt össze meghajtóprogram és a hozzá tartozó .inf kiterjesztésű információs fájl exportálására. Az illesztők között lehet az alapján válogatni, hogy a Windows-szal járnak, a gép gyártója szolgáltatta vagy valamely harmadik féltől származik, a lista szűkíthető digitális aláírás és kompatibilitás alapján. A program nem nyújt segítséget az ismeretlen hardverek azonosításában, azonban a vele készített mentés jóval bővebbnek tűnik, mint a DriverMax által készített.

Gépet fogtam, nem ereszt

A nagy népszerűségnek örvendő netbookoknak hála új eszközök jelentek meg a tipikus szerelős táska elemei között. Az olcsó és kicsi gépekben már csak méretüknél fogva sem fér el többnyire egy CD meghajtó, így operációs rendszert csak pendrive-ról vagy USB-s külső CD-ről lehet rájuk telepíteni. Harmadik lehetőségnek természetesen adott a hálózati install, de ennyire talán még a karácsony sem hosszú ünnep.

A legkényelmesebb az, ha van otthon külső CD meghajtónk, ekkor csak be kell pakolni a már így is duzzadó túlélőtáskába. Amennyiben nem áll ilyen rendelkezésre - ahogy a többség valószínűleg az olcsóbb beépített eszközöket kedveli - ideje elkezdeni érdeklődni óvatosan, hogy mégis ki mit kap karácsonyra, és ennek fényében megtervezni a következő lépéseket.

Forrás: [origo]
Nincs több telefonos magyarázat

Az a legtisztább helyzet, ha Windows XP-vel előtelepített netbook az ajándék. Ezt a rendszert az átlagos felhasználónak többnyire nincs indíttatása lecserélni, ha pedig mégis Linuxot kellene a helyére rakni, azt az Unebootin segédprogram és egy nagyobb pendrive segítségével könnyen meg lehet cselekedni. A gép első bekapcsolásakor érdemes ottlenni a szakértőnek, mert egyes gépek ilyenkor kérdezik meg, milyen nyelvű operációs rendszert szeretne a felhasználó. Itt elég egyszer mellékattintani ahhoz, hogy a megfelelő nyelv beállításához újra kelljen mindent telepíteni.

Inkább beszéljük meg neten

A helyrállítás, rendszer újratelepítés és konfigurálás után két programot mindenképpen rakjunk fel a kezeink közé került gépre. Az egyik a Skype, mert élőszóban megbeszélni problémákat még akkor is jó, ha a monitorával társalgó ember pár perc után hülyén kezdi magát érezni. A mobiltelefonnal szemben a Skype nem foglalja le a felhasználó egyik kezét, és nem is nyomja a fület, mint a vállal megtartott telefonkagyló. A másik szoftver a TeamViewer nevű távoli asztal program, amivel könnyen átvehetjük az esetleg ismét elromlott gép felett az irányítást. A program hordozható verziója még telepítést sem igényel, a kapcsolódáshoz pedig csak a kliens által kiadott két számot kell bediktáltatni magunknak. Ha a kapcsolat létrejött, megjelenik előttünk a másik gép asztala, és kezdetét is veheti munka. A TeamViewer - vagy bármely egyszerűbb VNC program - segítségével örökre el lehet tüntetni a telefonos, távirányított hibakeresést az életünkből.

A fenti válogatás programjain és hardverein túl sosem árt, ha az embernél ott a saját, jól belakott notebookja, hátha ki kell írni néhány dologot, vagy épp a netről kell begyűjteni szoftvereket a feltámasztandó géphez. Ha pedig ténykedésünknek hála működni kezd a masina, érdemes felrakni néhány hasznos programot rá, hadd örüljön a tulajdonosa.