Az év legjobb letölthető játékai

Vágólapra másolva!
Az idei év legjobb ingyenes játékait és demóit gyűjtöttük össze a Szoftverbázisról: jázépítős, terepjárós, ugratós, erőgépes, Cobra 11-es, világháborús, James Bond-os, helyszínelős és focis programok letöltésre.
Vágólapra másolva!

Olvasóink körében a legnagyobb sikere az autós játékoknak van, listánk első szereplője is ezek közé sorolható, ráadásul jelentős hazai rajongótábort is tudhat magáénak, amelyet csak részben köszönhet annak, hogy ingyenes. A Trackmania Nations Forever aránylag szolid gépigénnyel rendelkezik, kisebb felbontásban akár laptopon is futtatható. Bár alapjában véve egy autóversenyről van szó, a készítők teljes mértékben szakítottak a hagyományokkal, a pályák ugyanis inkább egy kaszkadőr gyakorlópályájára hasonlítanak, mint mondjuk a Hungaroringre: a rtovábbhaladáshoz gyakran hatalmasakat kell ugratni, a falon átfarolni, vagy épp átfordulni egy spirálon. Egyetlen dolog számít, a minél jobb köridő - még ütközni sem lehet a többiekkel, a riválisok járgányai szellemautókként száguldanak el a játékos mellett, akinek már egyetlen rontott kanyar esetén minden esélye megszűnik arra, hogy dobogóra kerülhessen.

RACE DRIVER: GRID

Forrás: [origo]
A játék első és második demójának letöltése (700 és 900 MB)

A Codemasters cég autóversenyéből két különböző demó is megjelent, ezeket letöltve négyféle erőgépet próbálhat ki a vállalkozó kedvű játékos - próbálkozni csak egy legalább közepes teljesítményű grafikus kártyával érdemes, laptopon aligha. Cserében az izmosabb PC-k birtokosai egy rendkívül gyönyörű grafikájú autóversenyes játékkal üthetik el szabadidejüket, melyben látványos farolások, kipörgéskor füstöt hányó kerekek, és rommá törhető járgányok várják őket.

MOTORM4X

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése (468 MB)

Cseh fejlesztők remekműve ez a a terepjárós játék, amelyben bármikor letérhetünk az aszfaltról, és a saras, vagy éppen homokos hegyoldalaknak vehetjük az irányt. A leginkább a legendás 1nsane-re hasonlító program demójában ugyan a bejárható terület mérete erősen korlátozott, azért így is nagy élményt nyújt: a terepen hajtva a kocsi bizony mocskos lesz, a portol és kosztól viszont megszabadulhatunk az autómosóban. Gépigénye nem mondható túl magasnak, ha egy kicsit állíthatjuk a grafikai beállításokat, akár laptopon is működésre bírható.

ALARM FÜR COBRA 11 - BURNING WHEELS

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése(268 MB)

A harmadik Cobra 11-játék demója az elődőkénél sokkal látványosabb grafikával csábít, s persze ebből sem maradtak ki az autós üldözések, melyek látványosabb történéseit - például egy hatalmas ugratást vagy egy óriási karambolt - optimális kameranézetből is visszajátssza a program. Bár a demó változat csupán néhány missziót tartalmaz, a Patrol módot választva a játékos bármerre furikázhat járőrkocsijával a városban.

CALL OF DUTY: WORLD AT WAR

Forrás: [origo]

A játék multiplayer demójának letöltése (846 MB)

A népszerű háborús fps-játéksorozat előző, negyedik részében a készítők a jelenkor modern harcmezőire tettek kirándulást, az ötödik epizóddal azonban újra visszatértek a világháborús gyökerekhez. A Szoftverbázisról letölthető próbaverzió kizárólag többjátékos módban használható, futtatása előtt pedig regisztrálni kell az Activision oldalán is. Gyönyörű grafika, viszonylag szolid, de nem alacsony gépigénnyel, az irányítás pedig a szokásos: W,A, S, D + egér.

JAMES BOND: QUANTUM OF SOLACE

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése (700 MB)

A Daniel Craig főszereplésével készült két új James Bond-film, a Quantum csendje, és a Casino Royale történetét dolgozza fel a legújabb 007-es videojáték. Tekintve, hogy egy Xbox 360-adaptációról van szó, a grafika pofás, a gépigény sem verdesi az eget, a szinte folyamatos tűzpárbaj során azonban adrenalin bizonyosan áramlani fog a játékosban, aki kipróbálja a legújabb James Bond játékot. Ügynökünket számítógépen a W, A, S, D gombokkal és az egérrel lehet vezérelni, fedezékbe húzódni pedig az E és valamelyik irány lenyomásával tud Bond. Noha a környezet kidolgozásánál már láttunk részletesebbet, összességében egy látványos, hangulatos, pergő akciót kínáló játékról van szó, ezért mindenképpen érdemes kipróbálni.

FRONTLINES: FUEL OF WAR

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése (2 GB)

Ennek a játékdemónak a letöltéséhez nem árt a gyors internetkapcsolat, mivel két gigabájton terpeszkedik a telepítője. A kizárólag multiplayer módban, online ütközetekben kipróbálható játék hangulata viszont magával ragadó, a grafika is elég penge - bár cserébe a gépigény sem a legalacsonyabb. A Frontlines: Fuel of War 2024-ben játszódik, amikor a történet szerint a Föld olaj-, és gáztartalékai kifogynak, az Egyesült Államok pedig az Európai Unióval lép koalícióba az ellenséges Vöröscsillag Szövetség, vagyis az ugyancsak üzemanyagra áhítozó oroszok és a kínaiak ellen. A harctér még a demóban is jókora, emellett fel lehet mászni kéményekre, be lehet ülni harci járművekbe: próbáink során a veterán játékosok bizony alaposan ellátták tesztelőink baját, ezért érdemes az ismerősökkel saját játékszobát létrehozni és ott kiismerni az irányítást.

CSI: HARD EVIDENCE

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése (411 MB)

Csömöre kezd lenni a karácsony sziruposságától? Itt az ellenszer: legyen helyszínelő! A legújabb CSI-játékban a szokásos módon gyilkosságok tetteseit kell megállapítani Grissom és embereinek közreműködésével. Mivel nincs szükség szupergyors grafikai effektusok megjelenítésére, a 3D környezet ellenére ez a játék aránylag kis teljesítményű PC-n is elfut, de használatához nem árt a nyelvtudás (angol, német, francia, spanyol vagy olasz), illetve az sem, ha a játékos nem irtózik a vértől, még ha az csak virtuális is.

FIFA 09

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése (768 MB)

Új év, új FIFA: az idén is megjelent az Electronic Arts népszerű futballszimulátorának legújabb kiadása, amely magyar kommentátorok hangjával és teljesen lokalizált felülettel kényezteti a virtuális foci hazai rajongóit. A legújabb kiadásban a grafikát még tökéletesebbé tették, a játékban irányítható sztárfocisták bőrének árnyalata, vagy az izommozgás is kivehetővé vált. A teljes játékban 500 csapat és 30 liga pontos megjelenítése található jelvényekkel és felszereléssel együtt, míg a demóban hat csapat áll a rendelkezésünkre (Marseille, Schalke, Real Madrid, Chelsea, AC Milan, Toronto FC), és háromféle játékmód közül lehet választani, a meccsek félidejének hossza pedig csupán 2 perc.

ABM

Forrás: [origo]
A játék teljes verziójának letöltése (95 MB)

Berlini egyetemisták munkája ez a remek ingyenes játék, amelyben egy házat kell felépítenünk az alapoktól a falakig. Az építkezésen összesen öt munkás dolgozik, akik az iparban tevékenykedők csaknem összes sztereotípiáját magukon hordozzak. Ahhoz, hogy dolgozni kezdjenek, biztosítani kell számukra az építőanyagot, a sört, a mellékhelységeket, valamint persze a pihenőidőt is - ezeket a jobb alsó menün keresztül lehet megvásárolni, s itt lehet értékesíteni a feleslegessé vált göngyöleget is.

Az irányítás az egér segítségével történik, kiválasztva a személyt, vagy a tárgyat egy karika segítségével bírhatjuk munkára a melósokat.