A cigarettákéhoz hasonló címkét kaphatnak az erőszakos játékok

Vágólapra másolva!
Figyelmeztető címkéket szeretne az erőszakos videojátékokra két amerikai szenátor. A felirat a szülőket figyelmeztetné a szoftverek hatásaira - adta hírül a GamesPolitics.
Vágólapra másolva!

A Joe Baca és Frank Wolf szenátorok által beadott törvényjavaslat szerint az amerikai ESRB besoroláson a Teen vagy annál magasabb kategóriát kapó játékokat csak a figyelmeztető címkével lehetne forgalomba hozni. A cigarettásdobozokon található figyelmeztetésekhez hasonló feliratok a játékok által kiváltott agresszióra hívnák fel a vásárló figyelmét.

Baca szenátor szerint a játékipar felelősséggel tartozik a szülők, a családok és a vásárlók felé, figyelmeztetnie kell őket a termékeik potenciálisan káros voltára. A kutatások azt mutatják, hogy az erőszakos programokkal való játék és a fiatalok növekvő agresszivitása összefügg, a játékipar viszont nem tudott felnőni ehhez a felelősséghez - áll a szenátor által kiadott sajtóanyagban.

A Video Game Health Labeling Act szerint felirat a következő lenne: "Figyelem: Az erőszakos videojátékoknak és egyéb erőszakos médiumok túlzott használata összefügg az agresszív viselkedéssel." A szenátorok nem csak a fizikai formájában, DVD-n terjesztett játékokra, hanem a fizetős letöltéseket kínáló oldalakra is kirakatnák a figyelmeztetést.

A szenátorok által már felcímkézendőnek tartott Teen kategóriás játékok a tizenhárom évesnél idősebbeknek ajánlottak. Az ESRB honlapja szerint tartalmazhatnak erőszakot, durva humort, egy kevés vért és némi káromkodást. Ebbe a kategóriába tartozik a rockszámok szövege miatt a majdnem a teljes Guitar Hero sorozat, a The Sims sorozat nagyobbik része, ugyanakkor Teen besorolást kapnak a kevéssé véres verekedős és harci játékok is.

A GamesPolitics szerint nem ez Baca szenátor első próbálkozása a videojátékok megrendszabályozására, ám eddig egyik törvényjavaslata sem járt sikerrel.