Már tesztelik az új Microsoft Office-t

Vágólapra másolva!
A webes szolgáltatások már be lesznek építve az új szoftvercsomagba, amelyről egyelőre nem tudni, mikor jelenhet majd meg.
Vágólapra másolva!

A ZDNet információi szerint a Microsoft néhány tesztelő számára hozzáférhetővé tette az Office következő generációjának, a 14-es kódnéven futó irodai csomagnak az alfa verzióját. Értesülésüket később a redmondi cég szóvivője is elismerte: "A Microsoft a mai napon néhány kiválasztott tesztelő számára elérhetővé tette az Office szerveroldali technológiájának korai változatát. Jelenleg nem tudunk semmiféle információval szolgálni arról, hogy a béta verzió mikor jelenhet meg" - olvasható a közleményükben. Mary-Jo Foley információ szerint azonban az Office 14 béta verziójára már nem kell sokat várni, mivel az év vége felé már hozzáférhető lesz a nagyérdemű számára is.

Az Office 14 jelenlegi verziója a hírek szerint már tartalmazza a SharePoint Server 14, a Search Server 14, a Projekt server 14, az Office for Sales 14, és a Geneva kódnevű modult is az irodai programcsomag már korábban megismert - ám webesített alkalmazásai - mellett.

Az utóbbiakkal a felhasználók létrehozhatják, szerkeszthetik, vagy megoszthatják Office dokumentumaikat, bármely eszközről érik is el azokat éppen. Az Office Word, Excel, PowerPoint és a OneNote webszolgáltatások az Office Live-on keresztül lesznek elérhetőek az egyéni felhasználók számára, míg a cégek meglevő licenc konstrukciójuk és hosztolt előfizetés segítségével érhetik majd el ezeket a szolgáltatásokat. Ez az új szolgáltatás kompatibilis lesz az olyan elterjedt webböngészőkkel, mint az Internet Explorer, a Firefox és a Safari.

A redmondi szoftveróriás ezen túl hozzákezdett az új Exchange Server teszteléséhez is, amely jelenleg még szintén 14-es kódnéven fut. Az üzenet- és naptárkezelő szerveroldali alkalmazás következő verziója az irodai programcsomagtól eltérően azonban már béta verzióban tart, ám a hírek szerint mégis csak 2009 végére, 2010 elejére várható a megjelenése, körülbelül a Windows 7-tel, az új Office-szal és a Windows Server R2-vel egy időben.