Rengeteg videó elnémult a YouTube-on

Vágólapra másolva!
Meglehetősen egyedi megoldással próbálja megoldani a videomegosztó szájtra feltöltött, jogsértő zenéket tartalmazó klipek problémáját a YouTube: szerzői jogi problémák esetében a jövőben nem az egész felvételt törlik, hanem csak hangját némítják el, de a feltöltőnek lehetősége van  arra is, hogy egy elég jelentős, legálisan felhasználható dalokat tartalmazó zenei katalógusból származó számra cserélje le a muzsikát.
Vágólapra másolva!

Az új lehetőséget a YouTube hivatalos blogján jelentették be: az itt olvasható információk szerint a jövőben nem kerülnek törlésre automatikusan azok a felvételek, amelyek jogvédett zenéket tartalmaznak aláfestésül - azonban készítőjük nem kapta meg az adott zenemű felhasználásának jogait a lemezkiadóktól. Korábban, ha egy lemezcég egy jogsértő zenét tartalmazó felvételt talált a YouTube-on, és panaszát igazolni tudta, a teljes videót törölték a szájt szervereiről. Ezentúl a hasonló panaszokat alternatív módon is meg lehet majd oldani: a problémás videó hang nélkül maradhat fenn a szervereken.

Emellett azonban arra is mód nyílik az új, AudiSwap tool nevű eszköz segítségével, hogy egyszerűen új aláfestő zenét pakoljanak a felvétel alá a klipekhez néhány kattintással egy legálisan felhasználható zeneszámokat tartalmazó, stílus és előadók alapján csoportosított listáról.

A katalógus zömmel még nem befutott előadók műveit tartalmazza, de például megtalálható raja a Nine Inch Nails teljes Ghost című albuma is a választható zenék között. A TechCrunch beszámolója szerint a különösebb előzetes hírveréssel bevezetett funkció aktiválása nyomán a felhasználók előbb arra gyanakodtak, valamilyen programhiba miatt nincs hang az általuk megnyitott klipeken. A zenék cseréjével pedig ugyan például legalizálni lehet egy nyarals videót, de az ismert együttesek zenéire házilag készített alternatív videoklipek jelentős része ezzel a lépéssel teljesen élvezhetetlenné válik.


Egy az elnémított klipek közül


A feltöltött videók hangjának módosítását biztosító funkciók bevezetésére a YouTube és a Warner Music kiadó közötti viták nyomán került sor: bár a videomegosztó szájt korábban leszerződött a négy legnagyobb lemezkiadóval, ez utóbbi céggel nemrég újratárgyalta volna megállapodását. Ez végül nem vezetett eredményre, melynek hatására számos videót törölni kellett az oldalról. A jogvitáknak köszönhetően a hamarosan elnémuló, vagy új háttérzenét kapó felvételek legtöbbje azok közül a klipek közül kerülnek majd ki, amelyek alatt. eredetileg a Warner előadóművészeinek számai voltak hallhatók - írja a Cnet.